miercuri, 7 noiembrie 2012

Ieri, astăzi, mâine sau ACUM


Cât de mult contează pentru noi ceea ce s-a întâmplat ieri şi cum am reuşit să ne ambalăm toate momentele petrecute deja?  Cât de profund ne gândim la ceea ce se va petrece astăzi şi cum vom reuşi să trecem peste încă o zi sau vom trăi făcându-ne doar planuri pentru mâine pe care nu le vom duce, poate, niciodată la final? Ca pe urmă să vină, în sfârşit, un moment în care ne gândim la ce înseamnă „momentul ACUM”. Momentul de Acum este un spaţiu creat prin alegere de noi, pentru noi, în care suntem conştienţi de noi, de corpul nostru, de mintea noastră, de spiritul nostru. De fapt, de Tot Ceea ce Suntem!

În acest moment de Acum totul ne este disponibil, avem tot ce ne trebuie pentru tot ceea ce este în faţa noastră să experimentăm ACUM. Aici, toate energiile pot să ne găsească şi pot să ne servească.

Am întâlnit oameni care se tem să trăiască în acest moment şi se lasă copleşiţi de fiecare dată de amintirile de ieri sau de planurile de mâine. Problema nu este că fac acest lucru, dar cu ce se aleg după? De ce să te gândeşti la drobul de sare decât să savurezi dulceaţa momentului?
Trecutul şi prezentul nu au realitate proprie. Aşa cum Luna nu are lumină şi poate doar să reflecte lumina Soarelui, tot aşa trecutul şi viitorul sunt doar palide reflexii ale luminii, ale puterii şi ale prezentului etern. Ele îşi împrumută realitatea de la clipa de Acum.

Faceţi-vă un obicei de a vă retrage atenţia din trecut şi din viitor ori de câte ori nu vă sunt necesare. La început vi se poate părea greu să pătrundeţi în clipa de Acum, aşa că puteţi începe prin a observa tendinţa obişnuită a minţii de a dori să evadeze din prezent. Veţi observa că viitorul este de obicei imaginat ca fiind mai bun sau mai rău decât prezentul. Dacă totuşi viitorul închipuit este mai bun decât prezentul, acest lucru vă dă speranţă şi un sentiment plăcut de anticipare. Dacă însă este mai rău, creează anxietate. Ambele sunt iluzii.

Prin observarea de sine, starea de prezenţă pătrunde în mod automat în viaţa dumneavoastră. În clipa în care aţi realizat că nu sunteţi prezent, aţi devenit de fapt prezent. De fiecare dată când vă puteţi observa mintea, nu mai sunteţi prins în ea. De ce să nu spun că ACUM viaţa este frumoasă, sau nu, şi să am puterea de a trăi într-adevăr acest moment?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu