duminică, 30 ianuarie 2022

O viata echilibrataCe inseamna in ziua de azi o viata echilibrata? Viata de zi cu zi a devenit in ultima vreme din ce in ce mai stresanta si obositoare. Sarcini diverse te insotesc la serviciu si te intampina, din prag, la intoarcerea acasa, iar in mijlocul lor ajungi sa te gandesti din ce in ce mai mult la echilibru ca la un paradis pierdut. Ti se intampla si tie sa simti ca ziua ar trebui sa aiba mai mult de 24 de ore, dat fiind ca pe durata ei obisnuita nu reusesti aproape niciodata sa iti duci la capat treburile cotidiene? Esti mereu agitat, te uiti cu invidie la cei din jur care sunt calmi si linistiti, intrebandu-te care le este secretul?

Timpul este cea mai pretioasa resursa a ta, asa incat invata sa il planifici pentru a te organiza cat mai bine. Este adevarat ca mereu pot sa apara evenimente neasteptate, dar, daca ai facut dinainte planificarea sarcinilor unei zile, iti va fi mult mai usor sa le adaptezi ulterior. In viata de zi cu zi sunt nenumarate lucruri care pot fi planificate. Atat cumparaturile mari de la hypermarket, cat si cele mai mici, de la piata pot si este bine sa fie facute intr-o zi si dupa o lista prestabilita, sarcinile de job puse pe hartie dis-de-dimineata si marcate pe masura ce le realizezi, meniul saptamanal stabilit cu cateva zile inainte de cumparaturile de care vorbeam mai devreme, curatenia periodica la o data clara, la fel spalatul si calcatul rufelor si exemplele pot continua. In momentul in care organizezi eficient astfel de activitati, vei ajunge sa stii foarte bine de ce rezerva de timp mai dispui si poti stabili unde o directionezi, in asa fel incat sa ai timp pentru toate si sa creezi un echilibru intre munca si relaxare plus sa ai o stare psihica buna

Ce inseamna sa ai o stare psihica buna? Mi-am pus de multe ori aceasta intrebare, cu multi ani in urma credeam ca a ajunge la stare psihica buna e in vreun fel similar cu a fi in mod constant fericit si multumit. Odata cu maturizarea si lecturile despre dezvoltarea personala si autocunoastere am inteles ca desi o stare psihica buna este esentiala pentru sanatate, a avea o stare psihica buna nu se traduce nici printr-un optimism exagerat si nici prin vreo extrapolare bucolica a unei fericiri artificiale. Astazi cred ca a avea o stare psihica buna inseamna in primul rand sa dobandesti sentimentul ca viata ta sta in mainile tale.

Asta inseamna sa construim in viata noastra mecanisme sanatoase de sustinere a increderii in sinele nostru, sa invatam sa cultivam fata de noi insine un discurs intern bland si incurajator si sa ne antrenam sa rememoram acele situatii in care ne-am descurcat bine si am avut rezultate pozitive in mai multe arii ale vietii noastre. Viata echilibrata nu se rezuma la a manca sanatos si a face sport si nici nu se intampla de la sine. Dupa cum nici starea noastra emotionala nu se intampla de la sine, trebuie sa ne ingrijim nu doar de ceea ce mancam, ci si de ce gandim, cat ne odihnim si cum ne construim mecanismele automate de reactie sau actiune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu