luni, 27 iulie 2020

"Ciudat" vs dizabilitate invizibila

Interactionand cu oamenii chiar si doar vizual pe strada, multe persoane au tendinta de a cataloga pe cei din jur. De obicei se pun etichete, frumos, urat, tanar, batran, normal, ciudat si asa mai departe. Daca am sta insa sa analizam ce inseamna fiecare eticheta in parte am realiza ca nu avem dreptate si totodata nu avem dreptul de a face asta.

Intr-o lume superficiala dominata de teama, neincredere si ignoranta, oamenii se lasa condusi de ganduri negative neglijand sufletul. Stilul de viata este afectat de modul in care gandim si simtim. Pentru a ne curata de greutatea emotionala si psihologica inseamna sa ne schimbam gandirea si atitudinea fata de ce e in jurul nostru. Asta inseamna sa iertam , sa toleram si sa nu mai judecam atat de aspru pe noi insine sau pe cei care ne inconjoara. Sa privim natura si mediul cu alti ochi, mai blanzi , mai buni si mai toleranti. Regenerarea fizicica incepe cu cea mentala si spirituala. Sa ne pastram lumina si pacea interioara.

Ce inseamna om normal? As fi curioasa si eu sa aflu asta. In spatele fiecarei masti (daca tot suntem in perioada "poarta masca"), se afla o poveste. O poveste pe care nu o vom afla niciodata. Stiu ca nu putem controla ce spun oamenii despre noi, dar putem alege ce sa credem si ce sa ascultam. Trebuie sa alegem cuvintele care sunt de rahat si care spun adevarul. Stiu ca in multe cazuri ne simtim asa cum ni se spune ca suntem si ne simtim fara putere de a lupta sa convingem ca suntem buni si rabdatori. Cuvintele vin in avalansa in mintea noastra, ne otraveste mintea

Gandurile si convingerile noastre sunt importante. Iti formeaza inima si iti arata directia in viata. Atunci cand gandurile noastre si convingerile noastre sunt bazate pe adevar , viata noastre curge lin si sanatos. Atunci cand convingerile noastre se bazarea pe minciuni sau adevar spus pe jumatate inseamna ca sunt toxice si nu vom intalni pacea , dragostea, bucuria si viata pe care ar trebui sa o avem. Multi dintre noi observam ca bucuria si frumusetea vietii ne este furata de ganduri si convingeri toxice. Ne fura energia , pasiunea de a atinge acele teluri mult ravnite. Avand ganduri , convingeri toxice ne duc catre cuvinte toxice si relatii toxice, Totul porneste de la gandirea noastra, asa se contureaza viata noastra. Daca suntem inconjurati de oameni care se plang tot timpul de orice, inseamna ca in timp vom ajunge sa credem tot ce-i mai rau despre ceilalti si vom judeca aspru lumea incojuratoare.

Data viitoare cand aveti in gand o eticheta de pus pe spinarea unui om ganditi-va de doua ori si nu o faceti. Chiar daca acea persoana arata "normal" ca voi poate omul acela se lupta cu o dizabilitate invizibila, poate se lupta cu o problema la care voi nu ati face fata si el totusi zambeste si merge mai departe. Pentru mulţi oameni care suferă de dizabilităţi invizibile, există un dublu stigmat – mai intai cel al handicapului in sine, iar apoi cel aparut atunci cand aduci vorba despre el si atragi atenţie asupra sa.

O dizabilitate ar putea fi definita ca o consecinta a unei conditii care limiteaza o persoana de a utiliza una sau mai multe dintre abilitatile ei/lui,cum ar fi mersul pe jos, vorbirea, văzul, auzul, raţionamentul sau abilitatile de invatare.Dar aminteste-ti ca nu este intotdeauna usor sa iti dai seama daca o persoana are o dizabilitate sau ce tip de dizabilitate are. In cazul în care o persoana se comporta “ciudat”,ar trebui sa iei intotdeauna in considerare faptul ca ar putea avea o problema care nu este evidenta. Incearca sa fi tu insuti,lasa bunul simt si prietenia sa faca sa cada barierele care pot aparea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu