duminică, 7 mai 2023

Viața din spatele unei boli cronice

Multi oameni nu știu ce înseamnă boala cronică. Oamenii care nu se confruntă cu o boală cronică se pot bucura altfel de viată, dar pentru cei care suferă, situația se complică. Termenul de boli cronice este adesea întâlnit in ziua de azi. Există foarte multe boli cronice si foarte multi oameni care suferă de ele. 

Ce înseamnă boli cronice? Care este cauza lor? Este posibila vindecarea bolilor cronice? Unii termeni in viată nu sunt importanți pana in clipa in care ne lovim de ei. Atunci devin foarte importanți. Un astfel de caz este si cazul termenului de boala cronica. Este important sa înțelegi pe deplin termenul de boala cronica (sau afecțiune cronica, așa cum se mai spune la o boala cronica) întrucât e sănătatea ta in joc.

Boala cronica definiție: Potrivit Institutului de Sănătate, o boala cronica este o afecțiune persistenta sau a cărei simptome se extind pe termen lung. Bolile cronice, la fel ca si bolile acute, prezinta complicații. Orice boala cronica (afecțiune cronica, așa cum mai sunt numite bolile cronice) dezvolta complicații. Bolile cronice duc la complicații foarte serioase. Complicațiile apar la orice boala cronica, nu doar la bolile cronice degenerative. Orice boala cronica atrage o alta boala. Sunt foarte vaste complicațiile unei boli cronice. Ele se impart in doua categorii: complicații de ordin medical si complicații - sau urmări nedorite - in plan social. Complicațiile unei boli cronice pot fi atât de ordin medical cat si de ordin social. Boala cronica prin simptomele ei iți afectează sănătatea si viața sociala. Multi oameni care suferă de aceste boli intra in depresie. De fapt, depresia este una dintre cele mai întâlnite complicații la boala cronica. Dar ea nu este singura sau prima complicație care ar putea interveni. 

In plan social, urmările bolii cronice nu sunt deloc de neglijat. Urmările de natura sociala pot fi si ele extrem de neplăcute. Se poate ajunge la incapacitatea de a munci, fapt ce atrage de la sine o serie de efecte negative in viața bolnavului. Un alt aspect deloc de neglijat pentru persoanele ce suferă de o afecțiune cronica sunt stările de nervozitate. Se poate vorbi foarte mult si de impactul acestor stări mai departe in viața persoanei, cum ii influențează boala sănătatea si relațiile cu cei din jur, dar ne vom opri aici. Nu toți oamenii sunt pregătiți sa accepte in jurul său persoane "bolnave". Poate din superficialitate sau din dorința de a nu se complica. Chiar nu este ușor sa ai o relație cu o persoana suferindă. Este nevoie de foarte multa forță sa accepți că altcineva nu este la fel ca tine.

Despre bolile cronice circulă mitul că nu se pot vindeca. Nu este chiar așa. Cine zice ca nu se pot vindeca?! Medicina alopata, nu? Ca n-au găsit ei pastila... n-au găsit substanța cu care sa le vindece. Nici nu o vor găsi vreodată, pentru ca vindecarea bolilor cronice își are răspunsul in alta parte. Orice boala cronica se poate vindeca. Boala cronica se vindeca. Cine suferă de o boala cronica si într-adevăr dorește sa se vindece se poate vindeca. Pentru a scăpa definitiv de o boala cronica sunt necesare schimbări in alimentație, schimbări in stilul de viată, si vindecarea traumelor emoționale din trecut. Toate aceste 3 sunt necesare. Trebuie doar sa vrei sa faci aceasta schimbare si sa scapi de o situație neplăcuta. Poate mind set-ul este cel mai important. De ce sa ramai blocat cand suferi de o boala cronica? De ce sa nu iți forțezi limitele si sa încerci a-ti trai viața normal la fel ca orice alta persoana? Treci peste moment, accepta-ti situația si găsește modalitate prin care sa o poți accepta. 

Vezi bine in jurul tau ca fiecare persoana are probleme, de orice fel ar fi ele, poate tu nu înțelegi prin ce trec cei din jurul tau. Nu te gândi ca problema ta este cea mai mare si nu te ascunde in spatele unui diagnostic. Încearcă sa te transformi in cea mai buna varianta a ta si mergi înainte. Nu te lua doar după ce vezi in mediul online. Fericirea oamenilor de pe rețelele sociale poate fi doar o masca in spatele căreia oamenii se ascund. Ai zile mai proaste? Ok, fiecare le are. Ai nevoie de o zi in care sa iți plângi singur de mila? ok, ia-ti aceasta zi. Una, doua, cate ai nevoie, dar apoi uita-te bine in oglinda, dă-ti doua palme daca ai nevoie si mergi mai departe. Nu renunța la lupta doar pentru ca este una grea si de durata. Familia sau prietenii nu pot trai viața in locul tau, ei doar pot fi lângă tine (sau nu) atunci cand ai nevoie. Eu imi repet mie încontinuu: nu ceda, nu merită, mergi înainte si trăiește așa cum vrei. Ai doar grijă la echilibrul lucrurilor si găsește singur calea de a merge mai departe, dar nu renunța niciodată. Nu alege cea mai ușoară cale, aceea de a depune armele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu