Dacă
vorbeşti despre Moldova şi Chişinău cu siguranţă ajungi să vorbeşti despre Zdob
şi Zdub, formaţia care a înnebunit Europa şi nu numai, dinainte de anii 2000 şi
până acum. Eu de multe ori când aud „bună dimineaţa” la serviciu sau pe stradă
încep să-mi cânt în gând „hopa diri dai…”.
Am aflat în
schimb că oricât de agitată este viaţa zdubilor, lider-ul lor, Roman Yagupov
face parte din categoria bărbaţilor cu care mie îmi face o deosebită plăcere să
stau de vorbă, bărbaţii care „ţin dietă şi au un mod de viaţă sănătos”. Zilele
trecute, o zi de iarnă, dar totuşi soare, temperaturi de primăvară, o locaţie
frumoasă, primitoare, un ziar pe masa, un ceai aburind în faţă şi începem
discuţia, iar Roman spune citându-l pe Mihail Bulgakov „… până la amiază nu citiţi
ziare şi nu vorbiţi despre politica…”astfel ne-am rezumat la discuţii sănătoase
şi am aflat cum reuşeşte bărbatul din el să fie întotdeauna în formă atunci când
urcă pe scenă.
Nu este omul
care ţine un regim strict sau o dietă anume, dar încearcă să consume alimente
cât mai apropiate de ceea ce numim noi „bio” şi nu se dă niciodată la o parte
din faţa unei porţii sănătoase de „mămăligă”. Aşa cum spunea el „unui muzician
îi este imposibil să ţină un regim strict, atunci când călătoreşte foarte mult,
dar pentru a ne păstra pe noi până la vârsta când vor fi condiţii de cazare şi
transport la standarde normale trebuie să supravieţuim, acum suntem mulţumiţi
deoarece ne este mai uşor decât acum câţiva ani şi ne străduim să ne creăm
singuri condiţii”.
„În România mâncarea numărul 1 pentru mine este
mămăliga” – Roman Yagupov
Astăzi un
concert în centrul Europei şi peste o săptămână în inima Rusiei înseamnă foarte
multe ore petrecute în avion, pe tren sau în autocar. Roman îmi spunea că nu
lasă niciodată acasă ceainicul şi punga de orez, pe care îl consumă cu mare
drag dimineaţa atunci când încearcă să se „monteze” pentru un spectacol „pun de
cu seară în ceainic apă şi orez şi dimineaţa îl mănânc cu plăcere”.
Îmi povestea
zilele trecute când stăteam la „taclale” cum acumulează energie pozitivă când
ştie data unui show, ca atunci când urcă pe scenă să dea totul şi să fie în
formă maximă. Este greu atunci când îl vezi pe scenă să nu realizezi că este un
om sănătos care pune foarte multă pasiune în ceea ce face „este foarte
important ceea ce cânţi, ce fel de muzică cânţi, o muzică dură îţi poate
distruge sănătatea, eu în viaţa obişnuită acumulez pentru că ştiu cum trebuie
să fii un adevărat foc pe scenă, la noi de la început totul s-a bazat pe
boom-ul de pe scenă”.
Ca orice om,
atunci când ai probleme, te montezi şi cauţi răspunsuri şi soluţii la probleme.
Roman a găsit un răspuns şi o modalitate de a-şi pune ordine în gânduri cu
mulţi ani în urmă practicând exerciţii de respiraţie şi meditaţie „am făcut
cunoştinţă cu practicanţi de yoga, am citit mult despre echilibrul spiritual şi
acum sunt mulţumit la toate nivelurile”. Nu este un practicant împătimit, dar
ştie ceea ce îl armonizează şi îl racordează la realitatea pe care o trăieşte
între scenă, studioul de înregistrări şi casă „atunci când acasă trăieşti în armonie este foarte simplu să fi optimist
şi sănătos”. Singurele momente în care mai practică tehnici de respiraţie
sunt „în avion şi în microbus, acum nu mai am putere să fac practica ci să fac
doar încărcare, practica mea este pe scenă”.
Nu-i plac
roşiile din Turcia, chiar dacă acestea sunt estetice, şi preferă dimineaţa două
căni de tărâţe mixate cu lapte. Cred că este foarte uşor să cânţi cu plăcere
despre „mămăligă, tractor, haiduc sau izvor” atunci când în fiecare dimineaţa
îţi pregăteşti singur acasă din făină de tărâţe, o banană şi produse lactate un
terci gustos peste care mai poţi pune unt de casă topit, fără grăsime şi fără
E-uri. Şi el este un consumator de
produse din grădină şi nu şi-a dus niciodată fetiţa la McDonalds J încercând să consume alimente cât mai sănătoase împreună cu toată
familia „eu am nevoie de mâncare vie, de alimente bio, am crescut aici şi
organismul meu este obişnuit cu produsele sănătoase, nu vreau mâncare falsă de
la supermarket”. „În familie în general mâncăm sănătos, pentru mine mâncarea
moldovenească ce conţine tradiţiile din România, Ucraina şi Turcia este cea mai
bună. Mc Donalds nu este mâncare, este un business”.
Dintre toate
bucătăriile pe care le-a încercat în deplasările sale a spus că-i place
bucătăria italiană şi cea mediteraneană, în schimb nu-i place deloc bucătăria
ungurească „ungurii nu au mâncare bio, am plătit o groază de bani în aeroport şi
am avut în farfurie un gulaş de plastic”, parte unde am fost perfect de acord
cu el pentru că în afară de un gulaş foarte bine făcut nici mie nu îmi place
bucătăria specifică Ungariei.
Nu găteşte,
în primul rând pentru că nu are timp şi în al doilea rând pentru că „are cine
găti, nu este nevoie de mâna mea în bucătărie, mai bine fac ceea ce ştiu” dar „am
gătit o ciorbă de peşte delicioasă la ceaun. Ca să găteşti trebuie să ai timp, o
bucătărie mare, să te duci la piaţă şi să ştii ce să cumperi din ea”. Nu stă să
analizeze condimentele dintr-o mâncare, dar apreciază gustul final bine
definit.
Este adeptul
plimbărilor matinale prin parc, cât mai lungi posibile şi al băilor cât de reci
suportă organismul. Am aflat o tehnică nou de aţi face peeling singur acasă „baie
cu mătura, o tradiţie a zonelor nordice, îţi cureţi pielea cu mătura în apă
rece”. Nu fumează şi nu pierde nopţile degeaba, dar bea cu plăcere un pahar de
vin sau o ţuică de casă, dar să fim serioşi, cine nu apreciază un produs bun făcut
acasă?
Am mai aflat
că au terminat de înregistrat albumul care se va lansa în luna februarie în
Europa şi în toamnă în Moldova, dar despre asta o să vă povestesc cu altă
ocazie…deocamdată rămânem în lumea alimentelor bio şi a bărbaţilor care au
grijă de ei şi ştiu să aprecieze ceea ce au.
„Mâncarea nu este o artă, dar este o ştiinţă şi
pofta de mâncare depinde de starea în care eşti” – Roman Yagupov
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu