Chiar
dacă nu cunosc foarte multe despre lumea muzicală din Moldova, însă, am început
încet, încet să descopăr oameni noi şi talentaţi cu care fără să vrei ajunge să
îţi facă mare plăcere să stai de vorbă şi să descoperi că în afară de talent
majoritatea sunt şi oameni care au grijă de ei şi încearcă pe cât le permite
timpul să aibă activităţi diverse pe lăngă activitatea lor de bază.
În
această lună am stat de vorbă cu Pavel Parfeni şi am descoperit cu plăcere că
şi el face parte din categoria bărbaţilor care au descoperit că a găti nu este
foarte complicat şi adoră să facă experimente în bucătorie. A fost nevoit să
înveţe să gătească prezentând o emisiune TV, a gătit în fiecare dimineaţă şi
astfel a descoperit că îşi poate face chiar o pasiune din această artă „a început să îmi placă să gătesc foarte
mult şi chiar să fac experimente culinare”.
Încercând
să aflu cât mai multe de la Pavel, am stat cu el de vorbă şi am aflat că din
punct de vedere culinar, un artist este privilegiat şi există anumite momente
în care el îşi poate permite să mănânce ce vrea şi când vrea, mai ales înainte
de un show pentru care trebuie să îşi elibereze adrenalina. Ceea ce a învăţat
el este că niciodată nu trebuie să treacă peste micul dejun. Nu mănâncă ceva
anume în fiecare dimineaţă, dar cu siguranţă mănâncă ceva şi încearcă să fie
cât mai echilibrat şi să-i ofere organismului toată energia de care are nevoie
pe parcursul zilei. Mi-a spus că „un măr
mâncat dimineaţa te trezeşte mai bine decât o cafea, iar un măr mâncat oricând
în timpul zilei este o porţie de sănătate de care ar trebui să beneficiem
toţi”. Ştie că nu toată lumea consumă
multe lactate, poate bărbaţii mai puţin decât femeile, dar el de fiecare dată
consumă lactate cu mare plăcere şi simte cum organismul lui este mulţumit şi
asimilează tot ceea ce primeşte. La masa de prânz îşi potoleşte foamea cu ceva
gustos, iar la masa de seară nu mănâncă niciodată prea mult pentru a nu-şi
stresa organismul pe timpul nopţii.
„O cafea naturală dimineaţa, un mic dejun
consisten şi vei fi pregătit pentru toată ziua.” – Pavel Parfeni
Mănâncă
fructe proaspete, legume, bea multă apă şi îşi hidratează în fiecare zi foarte
bine organismul „eu simt foarte bine gustul apei şi apa mea plată preferată
este Borsec, deoarece pentru mine este foarte importantă apa pe care o beau”.
Mi-a spus zâmbind că anul acesta, fructele pe care nu a vrut să le rateze în
sezon, au fost căpşunile, pentru care a făcut aproximativ 15 drumuri la piaţă
„anul trecut am fost tare ocupat şi am ratat perioada, dar anul acesta am
încercat să recuperez şi să mănânc cât mai multe căpşuni, chiar dacă asta a
însemnat să fac multe drumuri la piaţă”.
Ajungând
şi la raionul condimente am aflat că nu
dă la o parte niciodată sarea şi piperul, iar condimentul lui preferat este
busuiocul. Nu mănâncă foarte iute, dar savurează de fiecare dată gustul bine
definit al bucatelor. Dacă vrei să îl răsfeţi cu o băutură, trebuie să ai grijă
să fie un vin alb bun şi momentul să fie potrivit. Bea mult ceai, ceai negru cu
lămâie, ceai de plante şi savurează fiecare ceaşcă. Îi place şi berea servită
în perioada călduroasă a anului, dar nu-i place să bea Martini.
În
această perioadă alergând de la un concert
la altul şi apoi în studioul de înregistrări, nu mai reuşeşte să aloce
mult timp acestei pasiuni, dar ea se păstrează, şi atunci când apucă, nu
ratează momentul. Când am ajuns să vorbim despre reţeta care lui îi face mare
plăcere să o gătească şi care de fiecare dată este la final tare gustoasă, mi-a
povestit cum pregăteşte „Julien cu piept
de pui şi ciuperci. Ingredientele pe care îmi place cel mai tare să le combin
sunt: ciuperci, măr şi carne de pui. Astfel combinaţia mea perfectă se
transformă într-o mâncare delicioasă, la care îmi pun amprenta punând o frişcă
cu 35% grăsime care să-i dea o consistenţă deosebită”. Nu îşi imaginează o masă gustoasă care să nu
conţină carne, dar o preferă pe cea de pui datorită gustului şi al
proprietăţilor sănătoase pe care le are.
Adoră să-şi anunţe mama sau bunica
atunci când ştie că peste câteva ore va ajunge acasă la Orhei şi ştie că de fiecare dată îl vor
aştepta cu o porţie gustoasă de „pelimeni” făcuţi în casă „atunci când mă
gândesc cu drag la gustul copilăriei de acasă, pentru mine acest gust este cel
al pelimenilor”. Prin toate locurile pe unde a umblat
a încercat toate bucătăriile şi a savurat totul de fiecare dată fără să refuze
ceva, lăsându-se impresionat de fiecare gust al bucatelor. A încercat şi
mâncăruri mai deosebite şi din tot ce a gustat nu a rămas deloc impresionat de
scoici şi chiar le-a adăugat pe lista ingredientelor care nu îi plac, la fel
cum a adăugat şi pizza pe care o alege niciodată ca fiind prima variantă la
masă.
Atunci
când îl asculţi pe Pavel vorbind despre alimentaţie şi despre modul lui de
viaţă ajungi să realizezi că tot efortul depus de un artist şi pentru toată
alergătura pe care este nevoit să o facă trebuie să fie foarte echilibrat. El acum
nu are timp să meargă la sală şi să facă foarte mult sport, dar tot ceea ce
face îl ajută să fie într-o formă cât mai bună „eu măcar vreau să cred că
trăiesc sănătos şi chiar mă simt bine în pielea mea”.
Indiferent
de moment şi de locaţie, felul în care reuşeşte să se recupereze sau să se
pregătească pentru un spectacol ca să fie într-o formă cât mai bună, este
dormind şi odihnindu-se cât mai mult, chiar dacă asta înseamnă să rateze
vizitarea multor locuri frumoase „terapia prin somn funcţionează la mine de
fiecare dată”.
Toţi
bărbaţii cu care am discutat despre alimentaţie până acum au spus într-un
anumit moment că trebuie să fie cât mai echilibraţi ţi, să nu exagereze
niciodată cu nimic, dar că îşi pot permite câte puţin din fiecare. Poate asta
ar trebui să ne demonstreze şi nouă femeilor că nu întotdeauna trebuie să fim
perfecte şi să renunţăm la plăcerile gustoase ale vieţii când în schimb ar
trebui să fim cât mai echilibrate?
Un
mic detaliu care mi-a plăcut la Pavel şi pe care el l-a scos în evidenţă a fost
faptul că el în ultimii patru ani a reuşit să înveţe limba română, pe care o
vorbeşte bine şi pe care alţii în zeci de ani nu au reuşit (sau nu au vrut) să
o stăpânească, merci Pavel Parfeni pentru ca mi-ai demonstrat că totuşi se
poate J
„În modul meu de viaţă este imposibil să am o
dietă anume, dar mă strădui să fie unul cât mai sănătos de fiecare dată” –
Pavel Parfeni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu