Dacă ar fi să încep cu prezentarea lui
Alexandru Arcuş aş face-o spunând că este un muzician care m-a impresionat de
când l-am văzut prima dată cântând la flaut. Energia de care a dispus el atunci
în sala de repetiţii mi-a demonstrat că este un bărbat ce are grijă de
sănătatea lui şi are o permanentă bună dispoziţie, nu doar atunci când este pe
scenă.
Stând de vorbă cu el am aflat că pentru a fi
într-o astfel de dispoziţie continuă, practică mai nou Asana si Pranayama Yoga
de două ori pe săptămână deocamdată, mănâncă condimentat dar totodată sănătos
şi ceea ce mi s-a părut mie foarte interesant: Alexandru Arcuş găteşte. Nu
mulţi bărbaţi fac asta mai ales de bunăvoie, nesiliţi de nimeni şi pe deasupra cu
plăcere. Numele lui nu reprezintă doar un component al formaţiei Trigon sau un
instrumentist „împrumutat” de către Alex Calancea Band, dar cred că înseamnă un
artist în adevăratul sens al cuvântului, care la un moment dat visează să-şi
lege numele de propria performanţă.
Dacă ar fi să vă povestesc despre ceea ce
mănâncă Alexandru în fiecare zi aş termina foarte repede şi cum spunea el „micul dejun înseamnă de fapt şi prânzul şi
cina”, dar asta chiar dacă pare nesănătos în prima fază, pentru el asta
înseamnă un mod de viaţă sănătos deoarece organismul lui este obişnuit cu o
astfel de alimentaţie şi se simte foarte bine. Mănâncă echilibrat şi consumă
câte puţin din fiecare asigurându-şi
necesarul de vitalitate pentru organism. Ceea ce respectă zilnic în alimentaţia
lui este consumul sucurilor naturale şi al fructelor, preferatele lui fiind
merele „mănânc cel puţin două mere în
fiecare zi, mere bio de la bunica, dar merele să fie dulci, simt cum se curăţă
organismul de fiecare dată”.
Ceea ce îi plac lui foarte mult, sunt
condimentele „cu cât mai multe şi mai
diverse cu atât mai bine”. Printre preferatele lui sunt diversele soiuri de
piper, alb şi roşu, chimenul, susanul, curry dar şi condimentele verzi cum ar
fi rozmarinul, oregano şi busuiocul dar şi sosurile precum este cel de soia. A
consumat cu mare plăcere câte un ardei iute uscat înainte de fiecare masă, dar
a fost nevoit să renunţe la acest plăcut obicei din cauză că şi-a dat seama de
transformările lui gustative care s-au petrecut în timp. Cu cât găteşti mai
natural şi mai simplu cu atât mai bine „îmi
place foarte mult să gătesc dar nu îmi place să petrec foarte mult timp în
bucătărie”.
Mi-a spus că ”am un stomac de fier şi toate bucătăriile pe care le-am încercat mi-au
plăcut”. Dintre toate bucatele pe care le-a mâncat în deplasările lui prin
lume, îi place bucătăria italiană şi bucătăria thailandeza şi savurează cu
plăcere la orice ora o porţie de „thai food”. Nu este adeptul reţetelor clasice
şi îi place foarte tare să improvizeze atunci când se apucă de gătit. Fiind un
consumator de „kebab” a improvizat pentru noi o reţetă şi mi-a povestit cu
plăcere ce gustos ar ieşi „o porţie de
brocolli sau morcov călit în puţin unt, feliuţe de carne de pui sau file de
vită prăjite la foc mare tot în unt, condimentat totul cu chimen, piper alb şi
roşu, seminţe de susan si curry, împachetat totul în lavaş armenesc şi gata
masa”. Pare gustos şi îl cred pe cuvânt, poate şi pentru că vorbeşte cu
mare plăcere despre mâncare şi despre gătit, iar un lucru care mi s-a părut
foarte interesant, a fost că la fel ca şi mine nu gustă mâncarea în timp ce
găteşte şi rezultatul final se bazează doar pe miros.
Nu este consumator de cafea, în schimb este un
mare consumator de ceai. Ceai negru şi ceai Oolong (ceai tradiţional chinezesc).
Preferă mierea în locul zahărului şi nu uită niciodată de lămâie. „A fost straniu atunci când am ajuns în
Sicilia şi nu am avut unde să beau un ceai şi am băut o săptămână doar apă”.
Anul trecut a făcut la ţară la bunici ţuică, după câte grade mi-a spus că avea,
eu aş fi numit-o palincă. Nu refuză un pahar de tărie în timpul liber, dar nu
exagerează bazându-se întotdeauna pe autocontrol. Bea apă suficient cât să aibă
în fiecare moment organismul hidratat.
Calmul şi-l găseşte în Pranayama Yoga „aici găsesc calmul, contactul cu pământul
şi legătura cu astralul. Mă calmează şi încep să-mi simt întotdeauna tot
organismul cum se încarcă cu energie pozitivă.
Prin Asana Yoga fac mişcare, pentru că eu, ca muzician nu am făcut
niciodată foarte mult sport şi astfel am reuşit să-mi găsesc echilibrul. Din
păcate, eu nu am fost omul cel mai calm din lume, câteodată mă înfierbânt prea
repede şi am nevoie de practici care să mă ajute la calmare, şi prin Yoga mi-am
găsit chiar starea de spirit de care am nevoie, echilibrul şi calmul. Asanele
purifică, întăresc fizicul şi
controlează şi focalizează mintea”.
Ca artist este privilegiat atunci când este
plecat din ţară pentru că peste tot sunt primiţi cu braţele deschise şi li se
oferă întotdeauna ceea ce este mai bun. Trigon înseamnă mult în lumea muzicală
şi în lumea jazz-ului, nu doar în Moldova, iar el este un artist care a avut
marea ocazie de a se desfăşura şi de a progresa în cadrul formaţiei având
sprijinul celorlalţi. Chiar dacă a privit de jos, minunăţia care a însemnat
„Trigon” atunci când a fost invitat să cânte împreună cu ei „m-am scuturat bine şi mi-am dat seama ce
ocazie şi ce şansă să-mi definesc linia pe care pot merge mai departe. Am parte
atât de o şcoală de muzică bună cât şi de o scoală de viaţă fantastică”. A
pus saxofon-ul în mână la vârsta 8 ani şi pe parcursul timpului a progresat
foarte mult învăţând să cânte la multe instrumente cum ar fi: flaut, fluier,
kaval, şi alte instrumente de suflat, pe care un necunoscător ca mine nu are
sens să se străduie să le enumere, important este ceea ce ascultă la final.
Pentru asta desigur are grijă întotdeauna de starea lui de spirit şi de
respiraţia lui „ca să poţi cânta la
instrumente de suflat, ai nevoie de o respiraţie foarte bună şi de o
concentrare maximă”. Nu se pregăteşte în mod special înainte de un
spectacol bazandu-se pe teoria că înainte de spectacol nu te mai pregăteşti, o
faci cu mai mult timp înainte şi în ultimul moment laşi pentru a da totul pe
scenă.
Atunci când o să-l vedeţi pe scenă pe
Alexandru Arcuş cu siguranşă veţi avea aceeaşi senzaţie ca şi mine, precum că
el este un bărbat sănătos care are grijă de el şi ştie să ajungă în locul pe
care şi-l doreşte. Eu ca să fiu sinceră
vă recomand să vă faceţi singure un cadou de mărţişor şi să veniţi duminică 4
martie la Sala cu Orgă începând cu ora 19.00 ca să vă convingeţi că atunci când
citiţi sau auziţi despre un mod de viaţă sănătos el se vede şi de la distanţa dintre
scaunul din sală până la scenă. Aşa cum îmi place să spun de fiecare dată,
important este finalul unui spectacol, dar savuros este întotdeauna şi drumul de
până acolo.
„Viaţa
este foarte simplă şi încerc să vibrez împreună cu Universul lăsându-mă purtat
de valurile armonice ale vieţii” Alexandru Arcuş
„Talentul
fără muncă nu are valoare” Alexandru Arcuş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu