Femeile tind să fie
perfecţioniste, însă într-un mod exagerat. Bărbaţii în schimb nu se gândesc la
o slăbire bruscă şi de mari proporţii. Ei nu sunt atât de pretenţioşi faţă de
ei înşişi şi, în plus, sunt mai răbdători decât femeile. Aşa că, în timp
ce tu îţi doreşti cu ardoare să fii Barbie, el nu se stresează niciodată să fie
precum Ken. Este foarte plăcut să
descoperi că şi bărbaţii au grijă de sănătatea lor şi pot adopta un mod de
viaţă sănătos. Am avut plăcerea de a sta zilele trecute la un ceai cu Alex
Calancea, bărbatul Alex Calancea, şi să descopăr că face parte din aceasta
categorie. În spatele vieţii agitate pe care o are, reuşeşte să-si aloce timp
pentru el şi să se păstreze într-o formă maximă.
De voie sau de nevoie el
îmi spunea că a trebuit să aibe grijă de sănătatea lui şi a descoperit un
echilibru perfect între Asana Yoga şi un regim alimentar echilibrat. Face
sport, practică yoga şi îşi găseşte după fiecare asfinţit, timp pentru el şi
pentru restabilirea echilibrului propriu. Atunci când a stat în
Statele Unite mi-a spus că s-a adaptat destul de greu din punct de vedere
alimentar la viaţa din aşa-zisul „tărâm al făgăduinţei”, o ţară fără de
identitate culinară şi plină de „junk food”. A fost o perioada în care a gătit
cel mai mult şi a experimentat arta culinară, nu atât din lipsa ocupaţiei ci
din dorinţa de a mânca cât mai sănătos. Pe vremea când studia la Politehnică a
avut ocazia de a întâlni profesori buni de Yoga şi a descoperit că prin această
practică reuşeşte să-şi restabilească echilibrul „în yoga am găsit un
alimentator de energie pe care îl dezvolt de fiecare dată şi mă ajută, chiar
dacă nu am fost la cluburi de yoga, am avut parte de instructor şi am
descoperit apoi individualitatea şi armonia din această practică”. Ceea ce îl
mulţumeşte în Moldova, din punct de vedere alimentar, este faptul că aici poate
găsi alimente bio pe care să le consume de fiecare dată cu plăcere, Alex spunea
cât este de recunoscător pentru că „primesc de la ţară, de la părinţi, fructe
şi legume cultivate în grădină şi netratate chimic în nici un fel”.
Nu ţine o dietă foarte strictă,
dar are grijă de ce şi cum mănâncă „consum carne, dar o aleg pe cea proaspătă,
uşoară, şi o prefer fiartă în loc de prăjită. Consum cu plăcere fructe între
mese, mănânc legume proaspete sau terci, dar tot ceea ce mănânc o fac într-un
mod echilibrat”. Făcând sport şi Yoga, are grijă să echilibreze caloriile
consumate şi să ia din alimente ceea ce este mai bun „este foarte important
ceea ce investim în fiecare zi în noi, pe lângă o carte sau o activitate
spirituală bună vreau să simt fiecare plăcere a vieţii, inclusiv plăcerea
gustului, nu sunt drastic cu mine dar încerc să găsesc armonia lucrurilor pe
care le fac”.
Ţinând cont că a umblat
prin lume şi a avut ocazia să încerce diferite bucătării a spus că printre
preferatele lui este „bucătăria italiană, care este uşoară, mai dietetică şi
mai puţin bucătăria germană pentru că aceasta înseamnă o alimentaţie mult mai
grasă decât are nevoie organismul meu”. Mi-a povestit că atunci când este
nevoit să cumpere fructe, nu alege merele cele mai frumoase din supermarket sau
piaţă ci alege acele mere care sunt mai mici şi poate chiar au „o găurică cu altcineva
trăind înăuntru, ceea ce îmi spune că sunt naturale”. Dacă timpul i-ar permite
ar găti şi acum cu plăcere însă cu siguranţă ceva practic, nu foarte complicat
şi nu ar face experimente complicate „nu-mi plac sosurile de tomate, sosurile
complicate şi încărcate de gusturi aromate”. Atunci când am ajuns să discutăm
despre condimente Alex spunea că „nu-mi place piperul, chiar dacă este foarte
puţin şi nu sunt de acord cu faptul că mâncarea fără piper nu are gust, trebuie
să ai talent când găteşti şi cu siguranţa trebuie să pui suflet, exact ca
atunci când faci muzică”. Nu spun că m-am mirat atunci când l-am auzit spunând
asta, dar chiar sunt convinsă că ar găti la fel de bine cum o face când
compune. O persoană care vorbeşte cu drag despre
alimentaţie cu siguranţă poate combina alimentele într-un mod gustos.
Vorbind despre copilul
lui am aflat că el şi soţia lui, Viola, au mare grijă atunci când este vorba de
alimentaţia lui şi se străduiesc să-l înveţe de mic cu alimentaţia bio şi să
evite consumul de sare, zahăr, şi McDonalds „nu ştiu cât o să dureze asta, dar
deocamdată avem mare grijă ca el să mănânce alimente cât mai sănătoase de la
ţară şi să ştie de mic ceea ce este bine să consume, să ştie cum arată o legumă
proaspăt culeasă din grădină. Atunci când eram noi mici şi crescând la ţară nu
ne-a explicat nimeni ce este bio şi ce nu, dar asta în primul rând pentru că se
consuma ceea ce era în grădină, semănat de familie şi nu erau peste tot
tentaţii aşa cum sunt acum la orice colţ de stradă”.
Atunci când este plecat
din ţară în turnee încearcă să nu fie foarte capricios, dar impune anumite
condiţii atunci când este vorba de alimentaţie şi preferă în locul unui
restaurant o mâncare pregătită acasă al cărui proces de preparare să-l poată
urmări. Cu toate acestea „destul de des după plecări am nevoie de 2,3 zile în
care să-mi revin şi să-mi revitalizez organismul. La mine ritmul şi tempoul de
viaţă sunt destul de mari, mă împart între Academie, repetiţii, studioul de
înregistrări, casă şi concerte şi nu mă pot lăsa dus de val, am făcut-o o dată
şi poate am învăţat atunci ce înseamnă excesul”.
Atunci când urmăreşti un
spectacol, este foarte simplu să vezi doar produsul final şi să spui: MINUNAT,
dar de fiecare dată trebuie să te gândeşti la munca şi eforul depus pentru
acest rezultat, la toată energia ce a stat la baza lui. Mie mi s-a reconfirmat
faptul că atât femeile cât şi bărbaţii pot avea grijă de ei şi pot să
investească timp şi emoţie în ceea ce fac. Dacă ştii ce este bine pentru tine
şi apreciezi ceea ce ai, este foarte simplu să spui DA în faţa unui mod de
viaţă sănătos. Nu întotdeauna contează doar finalul, importantă este şi
savoarea drumului de până acolo.
„Nu îmi impun reguli
stricte, dar prin asta tocmai mi-am stabilit o primă regulă” Alex Calancea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu