joi, 20 decembrie 2012

Previziunile calendarului mayaș


Îmi este greu să nu râd atunci când mai aud oameni vorbind pe stradă sau în mijloacele de transport în comun despre sfârşitul lumii din 21 decembrie. Tindeam să cred că oamenii s-au documentat între timp şi au aflat la ce se gândea civilizaţia maya atunci când vorbea despre această dată calendaristică.

Este adevărat că mayașii au prezis apariţiile celeste viitoare - din care majoritatea s-au adeverit de-a lungul timpului. Probabil că aceste previziuni mayașe i-au determinat pe oameni să creadă că şi previziunile din calendarul mayaș pentru 2012 despre sfârşitul lumii se vor adeveri, şi viaţa pe această planetă va ajunge la un final brusc la data de 21 decembrie 2012. Dar să fim serioşi, au prezis vreodată mayașii că lumea se va sfârşi în 2012 sau este doar una din numeroasele interpretări arheologice greşite?

Previziunile calendarului mayaș pentru 2012 despre sfârşitul lumii gravitează în jurul calendarului Long Count care ocupa un loc important în cultura mayașă. Calendarul Long Count a fost, de fapt, un calendar care a trasat „Ciclul Mare” - o perioadă care a durat 1.872.000 de zile sau 5.125,37 ani. Această perioadă de 5.125,37 ani a fost o cincime dintr-o procesiune completă a echinocţiului, care a durat aproximativ 25.765 de ani.

Datorită cunoştinţelor uimitoare de astronomie şi observaţiilor astronomice, mayașii au fost capabili să identifice procesiunea echinocţiului înainte de inventarea tehnologiei. Utilizând calendarul Long Count, au reuşit să stabilească faptul că această fază a Ciclului Mare care a început la 11 august 3114 î.Hr. s-ar sfârşi la 21 decembrie 2012.

Mayașii au prezis că, de fapt, data de 21 decembrie 2012 ar marca sfârşitul acestui ciclu - care se tot repetă, şi nu sfârşitul lumii, aşa cum se tot vehiculează. Nu doar eu cred că toate miturile despre previziunile calendarului mayaș 2012 se datorează interpretării eronate a profeţiilor mayașe. Pur şi simplu, nu există nicio înregistrare despre previziunile mayașe care să prezică că anul 2012 marchează sfârşitul lumii. Ar fi o absurditate să acuzăm una din cele mai avansate civilizaţii din lume pentru tot haosul care se întâmplă astăzi pe planetă.

Practic, confuzia referitoare la sfârşitul lumii în anul 2012 este una dintre numeroasele „farse” la care am fost supuşi de sute de ani. Peste doi ani, toată lumea va râde că a crezut în ceva de genul acesta şi toţi teoreticienii conspiraţiei îşi vor concentra atenţia asupra sfârşitului iminent al lumii din 2060. Staţi liniştiţi, nu vă consumaţi energia gândindu-vă la ceva care nu va veni peste câteva zile, mai bine faceţi-vă planuri pentru anul 2013 care chiar va veni peste trei săptămâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu