vineri, 12 mai 2023

Validarea personală

Validarea reprezintă o strategie întărită de acceptare. Este strâns legată de comunicare și, în mod special, de faptul că ceea ce tu transmiți are un înțeles și este acceptat în contextul existent. Validarea înseamnă că răspunsul tău este luat în serios și în nici un caz desconsiderat sau minimizat ca importanță. Validarea ar trebui să ne ajute să facem schimbările necesare în viața noastră, în același timp cu acceptarea felului în care suntem și a sensului vieții pe care îl căutăm sau ni-l dorim fiecare.
Validarea este una dintre nevoile noastre existențiale Dezvoltarea noastră ca indivizi are nevoie de validare de când suntem mici, începând cu exersarea funcției de comunicare, cognitive și a funcției reglatoare. Nu este greu să ne imaginăm că modul nostru de a comunica a fost validat de un adult și încurajat, astfel că noi acum ne putem exprima, transmițând și primind mesaje codificate prin cuvinte, îndeplinindu-ne astfel nevoia de a relaționa. Prin comunicare, am dobândit cunoștințe pe care, mai apoi, le-am memorat sau înțeles, exersând astfel raționamentul și partea de gândire a noastră. 

Cum apare invalidarea? Din păcate, există anumite medii familiale care transmit tipare disfuncționale. Unii părinți sau persoane cu autoritate asupra copilului îl invalidează pe acesta prin negare sau reacție în mod imprevizibil și inadecvat la experiențele intime ale copilului cum ar fi: emoțiile, senzațiile fizice sau gândurile. Când un copil exprimă o emoție, adulții din mediul său îl judecă pentru această experiență. Cum putem să depășim nevoia de validare sau să ajutăm o persoană cu această problemă? Încearcă să îți dai seama dacă în situații de criză reușești să te adaptezi sau intri într-un carusel emoțional pe care îl poți opri cu greu. Observă dacă poți să te exprimi verbal atunci când apare o situație de stres, explicând situația sau cauți asigurare de la cei din jur sau îndrumare.

Ce legătură este între nori, o viață trăită cu sens și nevoia de validare? Dacă mai adăugăm și câteva experimente despre reflexul condiționat, pare că se complică și mai mult treaba și ne îndepărtăm de la subiect. Validarea este ca o reflectare a ta și a gândurilor tale de către o altă persoană. Valorile, modelele și alegerile tale sunt evidențiate, iar acest lucru te ajută să îți vezi mai clar propriile trăsături de personalitate. A te simți acceptat construiește relații. Validarea îi arată celeilalte persoane că e importantă. Indiferent dacă persoana validată este un copil, o persoană semnificativă, soț, părinte, prieten sau un angajat, validarea comunică faptul că este importantă pentru tine și că îți pasă de gândurile, sentimentele și experiențele ei. Validarea îi arată și celeilalte persoane că ești acolo pentru ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu