duminică, 9 decembrie 2018

Cel mai de pret dar al oamenilor: PRIETENII

Viata fara prieteni este ca o masa fara desert. Este evident cat de nesatisfacatoare ar fi lumea in care am putea gusta din toate bucatariile lumii, fara a ne bucura, la final, si de gustul unei prajituri. Prietenia adevarata, insa, este cireasa de pe tort.

Acest gen de relatie este cea mai echilibrata si usor de pastrat dintre toate. In principiu, oricine ar putea sa mentina o relatie adevarata de prietenie, sa respecte anumite reguli si "obligatii" pentru ca apoi sa se bucure de toate drepturile, libertatile si implinirile pe care ti le aduce.

Daca aceia pe care ii numesti prieteni sunt persoanele cu care ocazional te intalnesti in oras la o cafea sau la distractie la sfarsitul saptamanii, notiunea la care incerc sa ajung ti se poate parea usor exagerata.

Acest lucru se datoreaza faptului ca mai nimeni nu vede prietenia ca pe o relatie serioasa, in care trebuie sa depui efort considerabil pentru a o face sa functioneze. Implicarea afectiva si sacrificiile pe care le faci de buna voie si nesilita de nimeni sunt, din punctul meu de vedere, piatra de temelie a unei prietenii ideale.

Usor de spus, greu de facut. Mai ales cand avem la orice pas exemple de prietenii destramate, bazate pe interes sau in care increderea este tradata. Foarte putine persoane inteleg ceea ce inseamna cuvantul "prieten" si responsabilitatile care vin odata cu acest titlu. De aceea, se spune ca intr-o viata gasesti, daca ai noroc, cativa prieteni adevarati.

Iti vine greu sa crezi? Cel mai de insemnatate aspect al unei prietenii adevarate este ca aceasta sa reziste testului timpului, atat la bine, cat si la rau. Statutul unei cunostinte se transforma din "amic" in"prieten" automat, dupa ce ajungeti la un nivel ridicat de intimitate si treceti impreuna peste dificultatile care apar inevitabil in viata.

O prietenie adevarata se bazeaza pe incredere reciproca, iar secretele impartasite prietenilor buni nu trebuie sa ajunga la urechile altora, indiferent de cat de superficial si inofensiv ti se pare. In situatiile stanjenitoare, fii colacul lor de salvare si implica-te in problemele ,la randul lor, vor face acelasi lucru pentru tine.

Impartaseste prietenilor tai adevarati gandurile si secretele si fii sincera in orice situatie - o formula indispensabila pentru orice relatie interumana. Retine faptul ca oricat de rele ar parea lucrurile, minciunile dintre voi vor ingreuna si mai mult o relatie care poate fi salvata. Acelasi principiu se aplica si cand mergi la cumparaturi cu ei. Adauga putina diplomatie in felul in care le critici tinutele sau felul in care arata in bluza pe care si-o doresc. Nu face niciodata greseala de a nu le spune ceea ce crezi cu adevarat, din teama de a-i rani, pana la urma asta face diferenta dintre o prietenie adevarata si restul cunostintelor.

La fel de important este ca niciodata sa nu profiti de pe urma celor pe care ii numesti prieteni. Pana la urma, este o diferenta clara intre un sprijin si un fond de sprijin, iar o relatie de prietenie este caracterizata de factorul "dau si primesc neconditionat".

Iubeste-te pe tine inainte de a incerca sa iubesti pe altcineva! Un prieten bun are intotdeauna incredere in sine, ceea ce pe termen lung inlatura eventuale competitii si sentimente de gelozie. Apoi, demonstreaza frecvent cat de mult ii areciezi, fi constienta de lucrurile marunte pe care le apreciezi la ei si fi mereu alaturi de prietenii tai, indiferent de situatie.

Nu uita ca oricine are o limita, respecta-le pe ale lor si invata sa iubesti micile defecte pe care le au. Daca nu poti face asta cu usurinta si sunt anumite lucruri pe care nu poti sa le digeri, discutati in privat problema si invata sa treceti peste.

Cea mai importanta "regula nescrisa" pe care trebuie sa o respecti atunci cand este vorba de prietenii tai, este aceea de a nu le trada niciodata increderea. A avea prieteni inseamna a fi un om bogat, un om care intotdeauna va avea pe cineva aproape, oricare ar fi directia in care porneste prin viata.

Eu imi iubesc prietenii asa de mult, chiar daca nu le spun prea des asta, dar voi fi intotdeauna mandra sa ii am aproape de mine in orice moment.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu