marți, 14 aprilie 2020

Cititul stimuleaza creierul

Nu stiu voi, dar noi suntem pro distantare sociala si izolare la domiciliu, asta chiar daca nu am fost plecata nicaieri si teoretic nu am intrat in contact cu persoane venite de afara. Am intrat in saptamana 4 de cand facem asta si e complicat, Faith s-a saturat de mine sa-i stau toata ziua pe cap :)

Ca orice om care sta de atata timp in casa am inceput sa o luam razna si sa facem tot felul de chestii pe care in mod normal nu le-am fi facut :) Ma bucur insa ca vecinii mei asculta  de aproape 4 saptamani muzica buna :) Dar pe deasupra incerc sa fac chestii care ma transpun intr-o lume paralela.

Eu nu vreau sa vorbesc despre ce inseamna izolarea la domiciliu sau distantarea sociala, asta ar trebui sa stie deja toata lumea, eu vreau doar sa va povestesc despre ce inseamna sa cititi fratilor, cititi! Haideti ca atunci cand se termina cu pandemia asta sa fim mai culti, sa avem ce povesti cand ne intalnim. Eu sunt pro, nu conteaza ce cititi, conteaza doar sa o faceti. Poate nu vom mai vedea pe retelele sociale atatia agramati si ne vom minuna de cultura generala a unora. Dragilor, cititul stimuleaza creierul. Te-ai gandit vreodata ca lecturarea unei carti reprezinta mai mult decat delectarea timpului cu o poveste buna?

Pe langa multe alte beneficii pe care le are, lectura este si un exercitiu excelent de imbunatire a memoriei. De ce? Ei bine, atunci cand citim trebuie sa retinem numele personajelor, istoria lor de viata, tipul de relatie pe care il au cu celelalte personaje ale cartii, cadrul in care se intampla actiunea, precum si desfasurarea cronologica a povestii. Astfel , fiecare noua amintire pe care o creem stimuleaza formarea unor sinapse noi, intarindu-le totodata pe cele deja existente.
In ultimul timp auzim tot mai des termenul de multitasking. Si asta pentru ca in fiecare minut suntem asaltati de o multime de stimuli care ne distrag atentia. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie sa fii nevoita sa raspunzi la telefon, sa scrii un e-mail, sa dai cateva indicatii colegilor de serviciu si sa-ti verifici agenda in acelasi timp. In astfel de conditii este lesne de inteles cat de greu este sa-ti mentii concentrarea, in asa fel incat sa bifezi cu succes fiecare activitate in parte. Tocmai de aceea, este indicat sa citesti zilnic dintr-o carte. Astfel, capacitatea ta de concentrare va fi mult mai mare, vei vedea.

Gandirea analitica reprezinta un real atuu, indiferent ca o folosim in plan personal sau in ceea ce priveste viata noastra profesionala. Cum o putem insa dezvolta? Raspunsul este unul cat se poate de simplu: cu ajutorul lecturii. De ce? Pentru ca atunci cand citim tindem sa analizam fiecare detaliu, sa ne punem intrebari legate de enigmele personajelor si sa criticam deciziile acestora. Asadar, nu ezita sa iti faci cateva notite pe marginea lecturilor tale sau, de ce nu, sa participi la cluburi de carte.

Fiecare lectura in parte inseamna evadarea din cotidian si patrunderea intr-o realitate alternativa. Studiile arata faptul ca cititul are puterea de a ne stimula imaginatia si chiar de a ne pacali mintea, in sensul ca ne poate face sa credem ca povestea pe care o avem in fata este una adevarata, verosimila.
Si asta nu e tot! Involuntar, atunci cand citim, recream in minte tot felul de imagini, construite pe baza a ceea ce se intampla in carte. Cu alte cuvinte, ne formam un portret mental al personajelor sau vizualizam cu ochii mintii cum arata un cadru anume din poveste.

Pe langa toate celelalte avantaje pe care le prezinta, cititul ne ajuta sa intelegem mult mai usor societatea in care traim, stilul de viata al anumitor persoane, cat si modul in care putem forma si mentine relatii mai bune cu cei din jurul nostru. Gratie lecturii, reusim sa ne identificam cu emotiile celorlalti, cu dificultatile pe care acestia le intalnesc si, astfel, sa devenim mai sensibili, mai preocupati de ceea ce li se intampla.

Lucrurile ambigue reprezinta pentru tine adevarate provocari? Atunci invata sa le faci fata cu brio, citind cat mai mult. Cartile, mai cu seama cele de fictiune, au intotdeauna anumite aspecte ce pot fi interpretate in diverse moduri. Vom invata astfel ca incertitudinea face parte din viata noastra si, in plus, ne vom adapta mult mai usor in acele situatii care prezinta un nivel inalt de ambiguitate.

La fel ca voi astept si eu momentul in care o sa ies in oras la o cafea si o sa ma simt in siguranta, dar pana atunci incerc sa nu stau degeaba si sa imi repet incontinuu cat e de nasol. Iau partea buna a lucrurilor si incerc sa fructific acest timp petrecut in izolare. Eu cu Mine si cu Mira ne intelegem perfect! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu