duminică, 12 aprilie 2020

Viața în doi e făcută din compromisuri

De-a lungul timpului eu am încercat să aflu cum este o viață în doi având parte de ea tot așa cum multi au încercat să răspundă ce-o fi și cu viață trăită în doi, fără ca cel puțin să aibă parte de una. Au încercat mulți să caute secretul unei conviețuiri fericite, fără a fi singuri fericiți alături de omul lor. Au încercat mulți să se dea în sfaturi, teoreme, păreri. “Șocant, 10 lucruri care îți vor salva relația”. “Nu ai să crezi, ei au încercat aceste metode și au reușit”. “10 pași pentru o viață în doi fericită”. Viața însă de asta e în doi, că se trăiește în doi și se învață în doi așa cum se iubește în doi. Pașii sau metodele sau greșelile altora nu te vor ajuta să construiești alături de omul drag.

Unii îți vor spune să iubești mai mult. Poți iubi la nebunie, dar dacă nu e reciproc, degeaba. Unii te vor asigura că banii fac totul într-o relație, ei doar te ajută să elimini marea parte dintre motivele de ceartă. Poți avea toți bani din lume, dar dacă nu o să vrei să-i împarți cu ea sau ea nu o să vrea să îi cheltuie cu tine (mai rar, dar sunt și așa cazuri), degeaba. Ba mai mult, dacă nu e înțelegerea tacită dintre doi oameni că de nu merge ceva, ei rezolvă, lucrurile nu vor progresa. Iar dacă într-o relație nu este unde să tinzi, e degeaba. O femeie va dori un sărut, niște promisiuni, niște fapte, o logodnă, o cerere în căsătorie, o casă, o familie și o viață fericită alături de omul ei. Un bărbat va dori cam aceleași lucruri, poate niște promisiuni, gesturi și fapte în plus. Cert e că după ce ambii fericiți se “cumințesc” la casa lor, vine partea cea mai interesantă. Partea în care deși știi că iubești omul de alături și el te iubește pe tine, trebuie să rabzi niște capricii, niște tabieturi, un caracter mai diferit și, cum mulți îi spun așa simplu, o viață în doi.

Cum e să te trezești dimineața, să vezi că el a uitat să facă cafeaua sau să-și facă patul, a plecat fără să te sărute de rămas bun și tu de nervi rupi totul între voi? Cum e să înfurii de la niște mofturi de ale ei și să închei relația? Cum e să nu existe compromisuri, pe lângă dragoste? Dragostea e fundamentul, baza a tot ce există între voi. Uite viața pe care o trăiți zi cu zi trece dincolo de dragoste, viața în doi e să și accepți, să asculți, să ierți uneori, să faci compromisuri. Ce-i drept, în măsură egală și cu convingerea că celălalt își învață lecțiile din mers. Azi tu i-ai iertat supărarea. Mâine ea îți va ierta nervii. Este imposibil să trăiești cu cineva și să nu te cerți niciodată, sau cel puțin să nu existe momente în care vă contraziceți. Este imposibil să iubești pe nemâncate, pe nedormite, pe neascultat și pe neînțeles. Posibil e să faci compromisuri și să înțelegi că fără ele viața în doi o să meargă mereu în zig-zag, iar cu ele vei avea tot timpul din lume să-ți dai seama că sunteți unul pentru celălalt. Că ați trăi o viață, o voață în doi.

Viața în doi e făcută din compromisuri. Ceva tu îi ierți, ceva ea îți iartă. Dar mereu știți că sunteți unul pentru celălalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu