duminică, 8 decembrie 2019

Capcana relatiilor toxice

Cand relatia este lipsita de comunicare si afectiune, cand nu te simti apreciat, sau te simti neglijat, cand te simti ca si cum ai fi invizibil/a pentru partener, cand lasi foarte mult de la tine in ciuda vointei tale, sunt semne clare ca relatia nu merge deloc bine si ar trebui sa faci ceva in sensul acesta. Si noi, oamenii, ne schimbam de-a lungul vietii, la fel cum se schimba relatia de cuplu. Dar de cele mai multe ori nu reusim sa sesizam dinamica vietii de cuplu, crezand ca lucrurile pot merge de la sine.

Atunci cand nu merge relatia, de orice natura ar fi ea, de cele mai multe ori dam vina pe celalalt, invocand o schimbare nefireasca in atitudinea sa, sau mai putin pe placul nostru. Lucrurile nu pot merge de la sine, iar pentru o relatie sanatoasa, functionala, ambii parteneri trebuie sa depuna eforturi sustinute de cultivare a iubirii, a afectiunii, a atentiei si a aprecierii.

Care sunt limitele, granitele pe care trebuie sa le stabilim cu partenerul intr-o relatie de cuplu pentru ca aceasta sa functioneze? Care este gradul de acceptanta a tabieturilor, obiceiurilor, defectelor partenerului, cuplu cand, cat de des si in ce context facem compromisuri in asa fel incat acestea sa nu se transforme in frustrari si nemultumiri acumulate de-a lungul relatiei? Cand ne asezam la masa tratativelor si negociem impreuna cu partenerul o situatie din viata noastra de cuplu, un moment critic sau un conflict aparut in cadrul relatiei? Cat de importanta este comunicarea permanenta in ecuatia relatiei de cuplu? Sunt afirmatii de bun simt si, totodata, intrebari pe care ar trebui sa ni le punem de fiecare data cand constientizam ca ceva nu merge bine in relatia noastra. Orice sfarsit de relatie lasa in urma un gol imens pentru ca orice sfarsit provoaca spaima si teama de necunoscut si pentru ca un nou inceput presupune reinnoire sufleteasca, dar si asumarea unor riscuri, pe principiul „bun/a, rau/rea, este al meu/a mea”. O relatie se poate termina in mai multe feluri. Care sunt insa semnele care ne anunta inceputul sfarsitului?

Cand te decizi sa pui capat unei relatii, desi aceasta decizie poate fi, uneori, revocabila, ti se pare foarte greu, daca nu imposibil, sa-ti gestionezi emotiile si sa-ti redobandesti autocontrolul asupra propriei vieti. Nu vrei sa-ti ranesti partenerul, dar iti dai seama ca asa nu se mai poate si trebuie sa faci o schimbare majora in viata ta. De cele mai multe ori aceasta trauma provoaca un declic in sufletul tau, urmeaza o perioada de regasire si reconfigurare a propriului eu, a propriilor nevoi, dorinte, asteptari. Semnele ca trebuie sa pui punct unei relatii apar de-a lungul timpului, trebuie doar sa fii atent/a la ele. Faptul ca partenerul te neglijeaza, nu iti respecta si nu iti satisface dorintele, nevoile, asteptarile si aici vorbim despre nevoi bazice, cum ar fi nevoia de atentie, apreciere, valorizare, iubire, afectiune, tandrete, nevoia de sprijin, de ajutor in rezolvarea problemelor cotidiene. Toate aceste nevoi sunt foarte firesti intr-o relatie de cuplu. Fara satisfacerea acestor nevoi de ambele parti relatia nu are cum sa functioneze la parametri normali.

Orice final de relatie sau despartire este traumatizanta, lasa cicatrici sau rani suflestesti deschise, greu de vindecat, dar nu este imposibil. De aceea, aceasta perioada se numeste perioada de doliu posttraumatic, perioada de regrete, de intrebari, ce nu am facut bine, unde am gresit, ce trebuia sa fac ca sa mearga bine, trebuia sa depun mai mult efort, sa fac mai multe compromisuri, apare momentul de autoinvinovatire, dar in egala masura orice relatie trebuie privita ca pe o experienta de viata din care am avut de invatat, pentru a putea merge mai departe, pentru ca ar trebui sa ne asumam din greselile trecutului. Dupa ce pui capat unei relatii toxice, te simti usurat/a, fara indoiala. Insa senzatia de bine si de liniste sufleteasca nu este imediata. Pe moment, simti nevoia sa te retragi, sa iti identifici ranile, sa reflectezi si sa te gandesti cine esti, incotro te indrepti si ce ai vrea sa faci cu viata ta. Ultimul lucru pe care ar trebui sa il faci dupa ce pui capat unei relatii este sa iti cauti refugiul intr-un alt partener. Nu te poti vindeca daca incepi imediat o alta relatie. Aceasta alegere nu este sanatoasa si nici terapeutica.

Nimeni nu este obligat sa iti vindece ranile, nimeni nu este obligat sa te faca fericit/a, sa fie pansamentul sau anestezicul tau, remediul care sa te faca sa uiti, pentru ca asta ar insemna sa complici si mai tare lucrurile. Cel mai bine este sa iti acorzi un ragaz pentru a parcurge aceasta calatorie interioara spre tine insati, sa te redescoperi. Ai nevoie de timp pentru a-ti recupera stima de sine, a-ti repara identitatea, a-ti hrani speranta si a invata sa ai incredere in tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu