marți, 30 octombrie 2012

Gusturile nu se discută


De multe ori auzim sintagma „gusturile nu se discută”, folosită în contexte dintre cele mai diverse. Văd femei măritate cu bărbaţi arţăgoşi şi deloc frumoşi, însă ştiu că nu am dreptul să emit judecăţi despre gusturile (şi alegerile) lor. Întâlnesc oameni îmbrăcaţi sinistru pe stradă şi mi se spune că nici în materie de vestimentaţie nu avem dreptul să comentăm opţiunile personale ale fiecăruia. Văd oameni ce comandă mâncăruri ciudate (din punctul meu de vedere) în restaurant şi le mănâncă nu întotdeauna cu cea mai mare plăcere. Sau aud de familii în care televizoarele nu recunosc decât emisiunile cu poante de mahala pentru că gusturile lor - nu-i aşa? - nu se discută.

Există, totuşi, estetică şi evaluări înţelepte. Există frumuseţe mai presus de interpretări personale, aşa cum există abordări elevate ale unor subiecte ieşite din sfera abordărilor vulgare. Există modă, eleganţă şi rafinament vestimentar. Există delicii culinare rafinate şi există snobism. Există oameni buni, caractere nobile, personalităţi admirabile. Există cultură şi există artă. Există capodopere şi splendori care nu se lasă încorsetate de mica interpretare în funcţie de toane şi gusturi, aşa cum există şi kitsch-uri, urâţenii, orori, mârlănii şi grosolănii pe care nici o zonă a frumuseţii nu le va revendica vreodată, pe care nici un ochi, oricât de binevoitor ar fi, nu le va putea evalua cu măsurile nobleţei.

În cadrul acestei nemiloase împărţeli, putem să ne contrazicem unii pe alţii alcătuind clasamente subiective, subtile şi delicate. Vom avea întotdeauna ce discuta pe seama acestui subiect. Cu ce ne vom alege la final? Cu absolut nimic. De ce? Pentru că gusturile nu se discută :)

Timpul Suplimentul Femeia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu