joi, 30 mai 2024

Atitudine fata de probleme si provocari



De-a lungul vietii fiecare dintre noi trecem prin anumite probleme, provocări sau crize care ne pot afecta, iar modul în care le facem față este o parte inevitabilă a vieții. La un moment dat, toată lumea se confruntă cu diferite grade de eșecuri. Unele dintre aceste provocări ar putea fi relativ minore (nepromovarea la locul de muncă), în timp ce altele au un impact mai mare (pierderea unei persoane dragi).

Exista un mod prin care putem privi partea plina a paharului si aceasta este reziliența, ea este ceea ce oferă oamenilor puterea psihologică pentru a face față stresului și dificultăților. Oamenii de specialitate  cred că indivizii rezilienți sunt mai capabili să facă față adversităților și să-și refacă viața după o luptă. Modul în care abordăm aceste probleme poate juca un rol semnificativ nu numai în rezultat, ci și în consecințele psihologice pe termen lung. Vestea bună este că există lucruri pe care le poți face pentru a deveni mai rezilient.

Oamenii care nu își pierd controlul și reușesc să găsească soluții de revenire în fața dezastrului au ceea ce psihologii numesc reziliență. Oamenii rezilienți sunt capabili să își folosească abilitățile și punctele forte pentru a face față problemelor și provocărilor pentru a merge mai departe.

În loc să se lase pradă emoțiilor de moment sau să se ascundă de problemele legate de strategiile de gestionare nesănătoase, oamenii rezilienți se confruntă direct cu dificultățile vieții. Acest lucru nu înseamnă că au mai puțină suferință, durere sau anxietate decât ceilalți. Înseamnă că utilizează abilități sănătoase pentru a face față unor astfel de dificultăți în moduri care favorizează puterea și creșterea interioară. În multe cazuri, pot apărea chiar mai puternici decât erau înainte.

Cei cărora le lipsește această reziliență pot deveni în schimb copleșiți de astfel de experiențe. Aceștia se pot opri asupra problemelor și pot folosi mecanisme de gestionare inutile pentru a face față provocărilor vieții. Dezamăgirea sau eșecul le-ar putea conduce la comportamente nesănătoase, distructive sau chiar periculoase. Acești indivizi se recuperează mai lent și se pot confrunta cu mai multă suferință psihologică.

Reziliența nu elimină stresul și nici nu șterge dificultățile vieții. Oamenii care posedă această calitate nu văd viața prin lentile viu colorat față de ceilalți, ci ei înțeleg că se întâmplă contracarări și că uneori, viața este grea și dureroasă. Ei încă experimentează emoțiile negative care vin după o tragedie, dar viziunea lor mentală le permite să treacă prin aceste sentimente și să se recupereze. Reziliența oferă oamenilor puterea de a aborda problemele direct, de a depăși adversitățile și de a-și continua viața. Chiar și în fața unor evenimente care par absolut inimaginabile, reziliența le permite oamenilor să-și adune puterea nu doar să supraviețuiască, ci să prospere.

Unii oameni dețin aceste abilități în mod natural, prin trăsăturile de personalitate care îi ajută să rămână verticali în fața provocărilor. Chiar dacă, aceste comportamente nu sunt doar trăsături înnăscute, reziliența este rezultatul unei serii complexe de caracteristici interne și externe, inclusiv prin genetică, capacitate fizică, sănătatea mintală și mediu înconjurător. Sprijinul social este o altă variabilă critică care contribuie la reziliență. Oamenii puternici din punct de vedere mental tind să aibă sprijinul familiei și al prietenilor care îi ajută să-i susțină în momentele dificile.

Ajustează-ți obiectivele și găsește modalitățile potrivite pentru adaptare. Învață lecțiile poveștilor tale de viață

Concentrează-te pe lecțiile pozitive ale experiențelor pe care le-ai avut. Nu pune accentul pe „De ce eu?/De ce mi se întâmplă doar mie?”, automat te poziționezi în rolul de victimă. Întreabă-te ce ai putea face diferit data viitoare pentru a avea un rezultat mai bun. Acționează

Gândește-te la ce poți face pentru a-ți îmbunătăți situația și apoi acționează! Lucrează mai mai curând la rezolvarea unei probleme, decât să te lași pradă negativității. Rămâi conectat!

Hrănește-ți relațiile cu prietenii și familia. Când treci printr-o perioadă grea, nu te izola. Acceptă ajutorul de la cei cărora le pasă de tine. Eliberează-te de tensiune

Asigură-te că poți apela la anumite căi pentru a te elibera de emoțiile negative și de tensiunea acumulată. Poți începe să scrii într-un jurnal personal, să faci meditație, să ieși în natură sau să discuți cu un prieten sau consilier. Găsește o cauză pentru care să lupți

Fă lucruri care aduc sens vieții tale. Crede în tine

Fii mândru de abilitățile tale și de ceea ce ai făcut. Recunoaște-ți punctele forte. 

O perspectivă pozitivă și plină de speranță te va face mult mai rezilient. Amintește-ți că multe dintre problemele cu care te vei confrunta în viață sunt temporare. Nimic nu este definitiv!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu