duminică, 22 ianuarie 2023

Vrei o imaginație bogată? citește!


Pentru cititorii pasionați nu se pune problema de a citi pentru alte beneficii decât simpla plăcere a lecturii, a cufundării în paginile cărții și a călătoriei pe care o fac cu ajutorul minții, descoperind, învățând și experimentând prin intermediul unor avataruri. Există însă și o altă categorie de beneficii pe care cititul le-ar putea aduce în viața cititorilor. Atunci cand vorbim despre cărți, automat ne vin in cap tot soiul de povesti menite sa ne suscite interesul.

Cu toții dorim să aflam ce se ascunde dincolo de coperțile închise, fără a ne gândi însă, la importanta si la utilitatea cărților pe care le citim.

Ei bine, pentru cei mai multi dintre noi, lectura a devenit un adevărat hobby. O mica plăcere a vieții, pe care ne-o acordam mai des sau mai rar. Insa, daca încercam sa privim in profunzime, vom vedea ca lectura prezinta reale beneficii de care noi, cititorii, ne putem bucura pe deplin.

Cu ce te alegi daca citești mai mult?
Cu o cultura generala vasta.
O exprimare corecta, fluenta si coerenta.
E știut de toata lumea (sau așa imi place mie sa cred) faptul ca lectura contribuie la îmbogățirea vocabularului.
Așadar, citește.
Caută in dicționar explicația acelor cuvinte pe care nu le înțelegi, iar apoi încearcă pe cat posibil sa le memorezi si sa le folosești in discuțiile ulterioare.
Citind te alegi cu o gândire analitica dezvoltata.
De cele mai multe ori, cărțile aduc in atenție subiecte ce pot fi abordate din mai multe unghiuri.
Astfel ca, la rândul nostru, învățam sa vedem lucrurile din mai multe perspective, si prin urmare, sa găsim mai ușor soluțiile unor probleme.
Poate vrei o memorie mai buna, citește!
Vrei o imaginație bogata? citește!
Rolul pe care imaginația il joaca in viața omului, este unul colosal.
Sa nu uitam ca imaginația, componenta de baza a creativității, poate fi dezvoltata prin intermediul lecturilor , permițând-ne in acest mod, sa evadam din realitatea copleșitoare. In plus, imaginația sporește capacitatea noastră de a anticipa si de a construi ipoteze.
Nu doar rețelele sociale sunt o sursa de informare, uneori, cărțile ne oferă informații utile si sfaturi prețioase pe care le putem aplica in viața de zi cu zi.
Nu te pune sa citești Nabukov daca nu ești in stare, ia-o ușor, secretul este sa alegi cartea potrivita.
Unde mai pui ca din cand in cand, simțim nevoia acuta de liniște si relaxare. In acest caz, lectura este remediul perfect.
Deconectează-te de cotidian si refugiază-te in povestea pe care o citești.
Câteodată nu ai nevoie de psiholog, poți vindeca o depresie citind. Dintotdeauna cărțile au fost privite ca fiind o terapie pentru minte si suflet. Si nu spun eu asta, ci aceia care au făcut cunoscuta biblioterapia. O terapie prin cărți, ce ne ajuta sa reducem stresul, sa devenim mai optimiști si mai încrezători in forțele proprii.
Atunci cand citim, de obicei, ne regăsim in unul din personajele acelei cărți. Si, nu de puține ori, ajungem sa comparam trăirile si experiențele personajului nostru preferat, cu propriile sentimente si experiențe de viată. Iar asta nu poate fi decât un extraordinar exercițiu privind dezvoltarea abilităților necesare interacțiunii cu cei din jurul nostru. De ce nu am dori sa învățăm a empatiza mai bine si sa devenim mai sociabili?
Cine nu detesta acele momente in care, pur si simplu, te topești de plictiseala? Toata lumea, te asigur.
Ce poți face in aceste situații? Sa citești, ai ghicit! Lasa telefonul din mana si deschide o carte, încet încet te vei transpune in povestea din fata ta.

Te-ai prins? Stii si tu care sunt efectele benefice ale lecturii, eu ce as putea sa mai spun? citește!

Citește cărțile care iți plac, cele care iți trezesc curiozitatea ori pe cele din care știi ca vei avea ceva de învățat. Citește mult si constructiv. Citește si vei avea parte de o dezvoltare personala armonioasa. O sa realizezi cat de fain este sa participi la o discuție, nu doar sa-i asculți pe ceilalți sau sa spui o prostie :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu