marți, 18 ianuarie 2022

Frica de necunoscut



Ne-am dat seama cu totii că persoanele care afirmă că sunt incapabile să facă alegeri fug, de fapt, de responsabilităţi. Să-mi caut alt job sau să rămân aici? Să mă căsătoresc sau să mai aştept? Să mai încerc sau să uit şi să merg mai departe? Ne punem, la un moment dat, astfel de întrebări. Sunt însă persoane pentru care ­luarea deciziilor reprezintă o adevărată corvoadă. Ar face orice, mai puţin să ia hotărâri.

Eforturile ne fac să ezităm. Decizia de a pleca de acasă şi de a plăti preţul maturizării şi al responsabilităţii pentru propria viaţă, de a schimba locul de muncă, de a pleca din ţară, de a începe studiile (la o vârstă mai înaintată decât cea obişnuită), decizia de a renunţa la un obicei nesănătos, în general, orice decizie ce presupune o schimbare, implică un efort începând de la momentul hotărârii şi continuând apoi cu tot ceea ce presupune susţinerea acestuia pentru a duce lucrurile până la capăt.

Cu cât mai multe opțiuni pentru rezultatul situației, cu atât vom petrece mai mult timp pentru a lua o decizie. Dacă există doar două opțiuni, atunci alegerea va fi mai ușoară, pentru că ne dăm seama imediat de consecințele ambelor opțiuni. Alegem imediat o soluție și o respingem complet pe cealaltă. Dacă există multe rezultate, atunci analiza consecințelor și compararea rezultatelor așteptate va dura mai mult. Cu cât te gândești mai mult, cu atât este mai probabil ca condițiile inițiale să se schimbe. Pentru a depăși indecizia, trebuie să înveți să analizezi rapid opțiunile.

Mulți oameni au îndoieli similare, pentru că deseori greșim și apoi proiectăm experiența negativă într-o situație nouă, ezităm să luăm o decizie. De exemplu, dacă o persoană te-a dezamăgit, atunci vei ezita dacă să ai încredere în el a doua oară. Aceste îndoieli necesită timp, așa că momentul alegerii este amânat. Dacă odată ai greșit fără să te gândești la consecințe, atunci data viitoare vei deveni mai circumspect. Dacă vrei să înveți cum să depășești indecizia, atunci această frică de a repeta o greșeală trebuie eliminată, rămânând în același timp prudent.

Oare trăim permanent cu această frică de necunoscut?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu