duminică, 14 februarie 2021

Bagajul nostru emotional



Fiecare om vine pe lume cu un bagaj emotional, bagaj adunat atat in perioada intrauterina, bagaj transmis de mama pe baza a ceea ce a trait si simtit in perioada sarcinii, dar si un bagaj transmis de la ambii parinti, un soi de mostenire emotionala. La acestea se adauga ce simte si i se intampla copilului din momentul in care el isi incepe propriul lui parcurs pe aceasta lume si pentru ca inca este legat de mama printr-un cordon invizibil, el simte si ce simte mama.

Totusi, cat cantaresc emotiile tale? Haideti sa ne imaginam pentru o secunda ca purtam un rucsac. Simti curelele pe umeri. Acum…vreau sa il umpli cu oameni. Incepe cu intalniri obisnuite, prieteni rude, familie, parinti, sot-sotie, iubit-iubita si umple sacul cu emotiile pe care le ai odata cu aceste revederi. Le duci in acel rucsac… Simti greutatea lui. Relatiile tale, cu toata acea incarcatura emotionala din jurul lor, indiferent de sentimentul care le contine, sunt cele mai grele componente ale vietii tale. Simti curelele cum iti intra in piele? Toate acele negocieri si argumente, secrete si compromisuri…… Ai nevoie de toata aceasta greutate? Ce te impiedica sa dai rucsacul jos?

Bagajul emotional este folosit pentru a descrie toate problemele emotionale nerezolvate: traume si stres din trecut si prezent care iti ocupa mintea si datorita carora ajungi sa gandesti negativ asupra problemelor trecute sau actuale pe care nu le-ai rezolvat si pe care nu le-ai acceptat. Pentru a nu fi in suferinta si a nu cara prea mult incearca sa inveti din experientele anterioare, acesta fiind de altfel, un model comportamental benefic tie. Acest lucru include insa si sa ai in continuare bagaje „rele”. Cheia pentru o functionalitate mai sanatoasa consta in a invata sa gestionezi perceptiile si sa te intaresti pe masura ce te maturizezi pentru a raspunde experientei zilnice cat mai bine.

Incarcatura emotionala existenta nu face decat sa ingreuneze, sa te faca sa te blochezi in comportamente vechi, preexistente, nelasandu-te sa faci ceea ce poate ti-ai dori. Acest bagaj poate, de asemenea, interfera cu dorinta ta de crestere profesionala sau cu obiectivele pe care ti le-ai propus, pentru a trai mai bine, cu relatiile tale, cu sentimentul tau de implinire sufleteasca. Sigur ca suntem influentati zilnic de experientele emotionale precedente si de modul in care le interpretam, si ca relatiile viitoare si ele la randul lor vor fi supuse acelorasi perceptii.

Oare acest bagaj emotional este bun sau rau pentru noi? Multi oameni spun ca din pacate, uneori acest bagaj ne si defineste ca oameni. Daca ai un bagaj emotional bun, cu sentimente si nevoi implinite, poate ca greutatea lui va fi mult mai usoara. Daca, insa acesta este rau, nu este ca si cum ai putea scapa de el dupa ce ai adormit! La trezire, rucsacul tau este tot acolo, cu problemele din el, cu temerile, cu sentimentele neimplinite si emotiile tinute in frau.

Sa poti scapa de acest bagaj, presupune un intreg proces. Poti fi constient de multe ori ca gresesti, insa sa persisti in gresala. Nimeni nu este perfect! Si ai nevoie si de timp!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu