duminică, 13 decembrie 2020

Daca esti bun, esti fraier

                                

Modul de a spune "daca esti bun, esti fraier", stapaneste un adolescent neglijat de parinti si ironizat la scoala sau un adult care vede cum colegul pe care l-a ajutat din prima zi de munca ii fura apoi promovarea. Nu e asa. Merita cu prisosinta sa fii un om bun si generos, sa ierti si sa iti ceri iertare, iar asta chiar pentru tine insuti, nu doar pentru cei din jurul tau.

Cu toate aceste, ce ai de castigat daca esti un om bun?

Eu as spune ca pentru a fi bun inseamna ca ai grija de tine, a fi bun iti da permisiunea de a avea mai bine grija de tine si de cei dragi tie.

Pentru ca a fi bun inseamna ca nu lasi emotiile, dorintele sau nevoile sa te domine si sa te impinga sa faci lucruri pe care mai tarziu le vei regreta.

Pentru ca a fi bun inseamna sa fii curajos, brav in fata pericolului, si a durerii, si a respingerii sociale. Iti da abilitatea de a spune adevarul in fata celor puternici, te ajuta sa iti asumi riscuri, sa sesizezi capcanele, dar si oportunitatile. 

Pentru ca a fi bun te ajuta sa fii intelept pe masura ce imbatranesti. Intelepciunea nu este accesibila tuturor, dar toti putem fi atat de intelepti cat suntem in stare sa ajungem. Sa ajungi cu adevarat intelept nu se va intampla accidental. Oamenii intelepti au posibilitatea sa vada "miezul lucrurilor", iar asta nu se intampla decat daca ne pasa de lucrurile bune. Si nu ne pasa de lucrurile bune decat daca pretuim valorile adevarate.

Pentru ca a fi bun inseamna ca iubim binele si, daca suntem norocosi, inseamna ca suntem iubiti de cei care iubesc binele. A fi iubit de oameni buni ne face si pe noi iubiti buni, iar asta e grozav, nu-i asa? Ce poate fi mai minunat decat sa iubesti o persoana buna, care te iubeste la randul ei? Asta in cazul in care te iubeste...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu