duminică, 10 februarie 2019

Prin lumea cărtii

Oamenii de azi îşi cumpără maşini străine, haine scumpe, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptop-uri şi alte obiecte de lux. La mall se mănânca bine (de preferat fast-food) şi se cheltuiesc câteva sute de lei. Nimic anormal într-o societate postmodernistă şi super civilizată.
Nişte oameni nebuni, în toată goana asta după aur, cumpără cărţi. Să fie sau să nu fie un paradox? Problema e alta. Nu are rost să ne ferim a spune lucrurilor pe nume şi a vorbi pe şleau. E foarte adevărat, oamenii care cumpără şi citesc cărţi, sunt consideraţi nebuni.
Cine ştie, poate chiar este o nebunie să citeşti astăzi şi să cumperi cărţi, nu-i aşa? Sau... ce folos să citim cărţi? De ce sunt aceşti oameni nebuni ancoraţi în lumea cărţilor? Ce au cărţile în plus? Ce valoare au cărţile?

Cărtile au viaţă, au suflet, au o viziune genială, o conştiinţă aparte şi o credinţă nemuritoare. Cărţile au un ideal frumos. Cărţile te fac să gândeşti cu adevărat. Cărţile îţi deschid un orizont vast. Cărţile aduc bucurie, tristeţe şi lacrimi. Cărţile te ajută să călătoreşti peste tot. Cărţile au un sens şi univers virgin. Cărţile sunt ca o lume, o lume în care există doar o poartă de intrare. O lume fermecată şi fascinantă. O lume minunată: lumea cărţilor.

Iubesc si trăiesc călătoriile! Iar cărtile sunt ca niste călătorii, prin ele ajungi să vezi, să descoperi ceea ce altfel, poate, nu ai avea sansa vreodată. Imi place sa citesc, e o bucurie care se consumă in interior, in suflet, in universul fiecăruia. Cred in puterea cărtilor, in puterea de a ne imbogati, de a ne dezvolta, de a intelege si de a ne intelege, de a ne deschide mintea si sufletul. Si cred că dacă oamenii ar avea mai multă deschidere către lectură, ar reusi să fie mai toleranti, mai intelepti, mai buni unii cu altii. Am reusi să “vedem” mai mult, mai bine si mai departe, in profunzimea a tot ceea ce suntem si ne inconjoară.

Nu m-am gandit pană in acest moment sa scriu despre ceea ce citesc sau am citit. Mi se pare pretentios si chiar putin periculos să scrii despre ceea ce scriu altii, in cele mai multe cazuri, atat de bine. Mi-e teamă că ar putea părea ceva simplist, superficial.

Fiecare om ar trebui să descopere pe parcursul vietii ce tip de literatură preferă, care sunt autorii ce ajung sa-i marcheze intr-un fel sau altul si ce anume le provoacă instinctul de a savura o carte. Cel mai important lucru cred că este să citesti, orice, citeste si invată din asta. Dezvoltă-te prin citit si nu te lasa păgubas dacă nu iti place o carte, treci la alta pană o găsesti pe cea potrivită tie.

Lectură placută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu