duminică, 29 iulie 2018

Ambitie reala sau comparatii desarte?

Este bine sa te opresti un moment din alergatura zilnica si sa meditezi la ceea ce vrei cu adevarat de la viata. Toate comparatiile cu prietenii, rudele sau celebritatile pot avea, intr-o anume masura, si o parte buna. Functionand ca un semnal, in viata ta ceva nu merge bine – esti acaparata de rutina, slujba actuala nu-ti aduce satisfactii, prietenii te nemultumesc, partenerul te plictiseste. Iti ascunzi problemele, dar, in schimb, iti arunci privirile in curtea vecinei. Retine insa ca o problema nerecunoscuta si nerezolvata la timp poate sa isi arate oricand coltii!

Compara-te cu tine insati. Priveste in urma si fa un mic bilant: in ultimii cinci ani ai devenit mult mai independenta; copiii tai au crescut si incep sa intre cu dreptul in viata; ai un serviciu care iti ofera satisfactii reale. Analizeaza-ti progresele de pana acum si fii mandra de tine.

Accepta nevoia de a te compara cu ceilalti ca pe un lucru firesc. Orice om vrea sa afle unde ii este locul printre ceilalti. Dar comparatiile nu trebuie sa fie un scop in sine, ci doar un mijloc de autocunoastere – cu atat mai mult, cu cat nimeni nu e perfect si nu poate avea totul. Fericirea nu inseamna neaparat bani, iar frumusetea si desteptaciunea nu merg intotdeauna mana in mana.

Nu lua drept bun orice auzi. De multe ori se intampla sa iei de bun tot ce auzi, fara sa verifici adevarul informatiilor primite. Ar fi de preferat ca, uneori macar, sa te intrebi: oare fiul prietenei mele e chiar asa destept cum pretinde ea? O fi casatoria VIP-ului X atat de fericita precum declara?

Concentreaza-te asupra propriilor calitati. Incearca sa identifici acele parti cu care te mandresti atunci cand vine vorba despre propriul corp sau personalitatea ta. Cu cat te vei vedea intr-o lumina mai buna, cu atat vei fi inclinata sa descoperi mai multe calitati. Vei vedea cum respectul de sine atinge cote mai inalte aproape pe negandite.

Scrie 20 de propozitii care sa te descrie. Dupa ce le-ai asternut pe hartie, reciteste-le si bifeaza-le pe cele care redau aspecte pozitive. Pe acestea din urma trebuie sa ti le repeti in minte atunci cand faci comparatii in defavoarea ta. Atunci cand gandesti: “Of, ea este asa de supla fata de mine!”, poti sa contracarezi efectele negative pe care le are aceasta comparatie cu un gand de genul “da, ea este mai supla, dar eu am doi copii minunati!”.

Stabileste-ti un scop clar. Uneori, pentru a fi multumita de tine insati, ai intr-adevar nevoie de unele schimbari. Dar nu te grabi. Ia-le pe rand si, treptat, totul se va rezolva.

Nu iti mai gasi scuze la tot pasul. In loc sa dai vina pe altii pentru propriile esecuri, ar fi mai constructiv sa te gandesti la tine si sa gasesti explicatii reale pentru insuccese. Renunta sa mai gandesti ca: “Sigur, cealalta a obtinut postul fiindca era mai bine imbracata”; este doar un argument steril si nu te face decat sa pierzi timpul.

In loc sa te extaziezi in fata talentelor celor din jur, cauta modalitati care sa te ajute sa evoluezi si tu. Ce ai putea invata din stilul elegant de a se imbraca al colegei de birou? Ce ai putea prelua din comportamentul atat de laudat al prietenei tale?

Fii realista. Esti sigura ca te compari cu cine trebuie? Poate ca tintesti prea sus sau in sfere de activitate cu totul si cu totul diferite. Poate ca iti doresti ceva care nu ti se potriveste. Aminteste-ti ca niciodata nu poti aduna mere cu pere!

Cum poti sa te simti bine in propria piele? N-ar fi rau sa mai cobori putin nivelul asteptarilor. Ai putea, din cand in cand, sa te compari si cu oameni mai putin norocosi sau mai putin fericiti. Vei vedea ca o noua perspectiva asupra vietii te invata sa ai mai multa incredere in tine si sa apreciezi la valoarea reala ceea ce ai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu