duminică, 29 aprilie 2018

Adevărul din umbră

"N-a(m) facut umbra pamintului degeaba!". Iata o zicere sugestiva, destinata sa caracterizeze, prin
sensul ei figurativ, in momente de bilant, cu modestie si (nu fara) umor, realizari si impliniri cu valoare morala si sociala, in plan material si/sau intelectual. Dar care, aidoma altora similare, se utilizeaza fara intrebari privitoare la origini. Totusi, de unde si pana unde s-a ajuns ca o astfel de caracterizare, al carei sens direct este oarecum ciudat, sa eticheteze un bilant biografic pozitiv, ...partial sau epitafic?... Sau mai pe sleau: De ce si pentru ce are pamintul nevoie de umbra cuiva? Evident, nu fara un ce profit! Numai ca nu prea e clar cine-i bun de plata. Si, in cazul in care pretul nu e pe masura "calitatii" umbrei, cum se poate refuza "livrarea" ei? ...Doar daca ne pierdem umbra... Ca in povestirile (fantastice ale) lui Hoffmann...
 
Dar..., daca suntem suficient de instruiti si abili astfel incit sa gasim locul si momentul potrivite? Avem sansa sa ne pierdem, la propriu, umbra, macar pentru o fractiune de secunda? Si daca da, ce semnificatie ar putea avea acest fapt? Desi nimeni nu poate sari peste propria sa umbra, libertatea de gindire, atitudinea interogativa si actiunea practica au facut si fac posibile cautarea adevarului, largirea orizontului cunoasterii si aspiratiile civilizatoare. Dar fara a uita cunoscutele lumini si umbre ale naturii umane si perpetua contradictie dintre tendinta de iluminare a adevarului in domeniul cunoasterii in general si incercarile de umbrire a adevarului in sfera comunicarii interumane si societale. 
 
O contradictie, veche de cind lumea, accentuata prin chiar largirea orizontului cunoasterii, care furnizeaza instrumente de comunicare globale, dar si mijloace de escamotare si manipulare a adevarului de sub coaja realitatii sensibile. ...Care este adevarul din umbra al acestei contradictii?
Poate ca un raspuns ar fi acela ca sintem inzestrati cu simturi, ratiune si capacitati intelectuale, dar, prea frecvent si din varii motive, sintem lipsiti de vointa, dorinta sau putinta de a face uz de aceste inzestrari. ...Poate suntem prea lasi ca sa schimbam ceva preferand in schimb rutina si viata anosta din spatele ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu