Cu toate acestea,cum ne influenţează muzica starea de spirit: am aflat care sunt explicaţiile ştiinţifice
În timp ce unele melodii îţi fac sufletul să vibreze, alte note declanşează stări de melancolie, făcând persoana care le ascultă să devină mai sensibilă. În scopul de a evoca tristeţe, sunt folosite note mai joase, un tempo mai lent, în timp ce pentru a evoca emotii fericite se apelează la note muzicale mai înalte, la un tempo alert, totul se desfăsoară mai rapid.
Studii anterioare au arătat că muzica instrumentală are capacitatea de a stimula anumite zone ale creierului, are puterea de a stârni emoţii puternice şi activează centri subcorticali ai creierului care au legatură cu recompensarea, motivaţia şi emoţiile.
Un alt studiu, citat de nytimes.com a arătat că în momentul în care sunetele muzicii ating capacitatea maximă, se creează un moment de vârf emoţional. Cu siguranţă aţi trăit, mai ales la concerte, clipe în care ai simţit un fior de plăcere provocat de sunetul muzicii. În acele clipe corpul eliberează dopamina, hormon responsabil cu starea noastră de fericire. În clipele acelea dacă ar veni sfârşitul lumii, nu ar fi nicio problemă :)
Şi versurile emoţionale creează o sensibilitate mai puternică. De aceea putem spune că muzica are rolul unui limbaj universal. Chiar dacă nu înţelegem cuvintele, simţim emoţiile din tempo şi din notele muzicale. Chiar şi melodiile triste pot însă să ne influenţeze pozitiv starea de spirit. Acest lucru se întamplă deoarece melodiile percepute drept triste pot induce o emoţie pozitivă, îţi poate da un sentiment de linişte.
Oricum, melodiile care sunt considerate tragice pot accentua stările de tristeţe în momentul în care o persoana este deja suparată. De aceea, nu este de mirare că atunci cand treci printr-o despărţire şi asculţi un cântec trist îţi dau lacrimile sau plângi în hohote. Versurile şi tempo-ul îţi accentuează şi ele starea de tristeţe, exercitându-şi influenţa asupra stării tale psihice.
Întotdeauna este muzica, după cum ţi-e firea
Încep cu un exemplu, muzica cu un ritm puternic, cum este cazul melodiilor rock (sau de la rock în sus), este potrivită oamenilor energici. Aceasta îi ajută să se concentreze mai bine şi să treacă mai uşor peste momentele neplăcute, inducându-le o stare de calm. În schimb, dacă ai o personalitate mai liniştită, muzica lentă este cea care te ajută să te linişteşti şi care îţi induce o stare de bine. Dacă ai o personalitate de "cocalar" cu siguranţă te-ai născut ca să ne fuţi nouă, celor enumeraţi mai sus, nervii. Parte în parte frate, acceptă că şi eu am buton de volum.
Cu toate acestea, muzica, terapie nu doar pentru suflet
Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor au arătat că muzica este terapie nu doar pentru suflet, ci ajută şi la vindecarea mai multor boli. Astfel, este de ajutor persoanelor cu hipertensiune, scade riscul de accident vascular cerebral şi ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar.
Muzica este de ajutor şi bebeluşilor născuţi prematur. În unele spitale din străinătate, în saloanele în care sunt îngrijiţi aceşti copilaşi există o muzica ambientala care imită sunetele din burtica mamei, astfel încât prematurii să adoarmă mai uşor, atunci când sunt în incubator.
Muzica este utilă şi în momentele în care faci sport. Dacă asculţi muzică în timpul antrenamentelor, cresc performanţele cu până la 20%.
Pe acest subiect se poate discuta la nesfârşit şi părerile pot fi împărţite. Eu una, încerc să mă detasez şi este foarte, foarte complicat să îmi schimbi convingerile, soo, Let it be.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu