duminică, 19 octombrie 2014

Atmosferă de toamnă

A sosit toamna. Dintre toate anotimprile toamna este anotimpul cel mai colorat şi cel mai drag mie.Cu toate că nopţile şi dimineţile sunt mai reci, zilele sunt încă calde.Soarele nu mai are însă puterea de altadată, dar reuşeşte să sclade în lumină aurie totul din jur. Cerul senin, este brăzdat din când în când de norii cenuşii ce plutesc egal, iar din când în când şuvoaie de ploaie ciobănească, ce ne dă o stare de melancolie. Pădurile şi livezile au îmbrăcat un veşmânt de aramă.

Toamna a pictat cu cele mai calde culori copacii şi viile, frunzele cărnoase strălucesc în soare ca nişte monezi de aur. Culorile toamnei sunt fără egal, de la galbenul pal până la un roşu de foc. La cea mai mică adiere pe pământntul reavăn la fel ca un covor colorant. Vântul tomnatic şi răcoros îndeamnă frunzele la dans. În păduri şi poieniţe nu se mai aud trilurile fermecate ale păsărilor, rând pe rând toate pleacă în ţările calde. Animalele se pregătesc de hibernare adunând şi cele din urmă provizii căci iarna bate la uşa. Toamna este zâna belşugulu şi a bogăţiei, câmpurile sunt pline de oameni ce adună recoltele. În aer pluteşte o mireasmă de mere coapte şi gutui.

Se culeg viile, hambarele sunt pline cu grâne, iar tarabele din pieţe gem sub greutatea legumelor şi a frunctelor, aşa o nebunie de culori şi de mirosuri nu s-a mai văzut de anul trecut. Odată cu plecarea verii a zburat şi vacanţa ca un stol de rândunele. Aşteptăm Sărbătorile de Iarnă...Străzile şi curţile şcolilor s-au umplut de copii gata să deschidă cu o cheie fermecată uşa tainelor neştiute de ei până atunci. În curând vor începe arăturile de toamnă , copacii vor ramane golaşi şi soarele se va ascunde mai des după norii plumburii şi oamenii mânaţi de frig vor sta mai mult prin case iar toamna v-a pleca.

O cană cu ceai cald, o turtă dulce şi o stare de linişte au reuşit să mă cuprindă de ceva vreme. Poate din dimineaţa când am simţit prima dată aerul răcoros de toamnă. Vom trece cu bine şi peste această toamnă, vom aştepta iarna şi tot aşa o vom lua de la capăt cu fiecare anotimp. De multe ori ne dorim să treacă timpul mai repede, insă de multe ori nu ne dăm seama că acesta trece de la noi şi nu se mai întoarce niciodată...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu