vineri, 22 martie 2024

Adecvarea ignorării


Ar trebui să știm cu toții în primul rând, ignorarea este (în psihologie) evitarea. O persoană este conștientă de prezența unui efect neplăcut, dar decide să nu-i acorde atenție. Își amintește necazurile, este conștient de prezența lor și pur și simplu încearcă să se asigure că în niciun caz nu se intersectează cu factori care pot furniza informații cu o ocazie ignorată. Acest lucru se poate întâmpla intenționat: fata „nu-l observă” pe tipul care s-a săturat de curtarea lui sau așa ceva. Dar există situații în care o persoană se îndepărtează inconștient de problemă.

Există opțiuni atunci când ignorarea poate ajuta în situații de viață și când funcționează exact în direcția opusă. Nu vă concentrați asupra problemelor mici de zi cu zi care nu pot duce la consecințe grave. Amintiți-vă că neglijarea este o formă de abuz emoțional dacă un copil își murdărește hainele pe stradă. Ce îți este mai drag - omulețul tău sau o bucată de cârpă?

De exemplu, cineva a răspuns cumva nepoliticos la întrebarea ta. Merită să ne gândim dacă acesta este un comportament tipic sau dacă persoana era obosită, iritată și scăpată de sub control. Dacă este aceasta din urmă, atunci de ce să concentrezi atenția asupra acestui lucru și să răspunzi cu agresivitate la agresiune. Ar fi mai înțelept să lăsăm să treacă grosolănia. Dar dacă aceasta este norma pentru cineva menționat mai sus și duce în mod conștient la conflict, atunci există o situație problematică care trebuie rezolvată pentru ca o comunicare normală să fie posibilă. Problemele grave nu sunt categoric recomandate a fi ignorate. Îndepărtându-te de ele, nu vei reuși să găsești o soluție, ceea ce înseamnă că vor rămâne și în timp vor deveni copleșite de fapte inutile care înfundă și mai mult situația.

Aceeași persoanaă, din anumite motive nemulțumită de persoana ta, va continua să folosească grosolănia, să includă în conflict și alți membri ai cercului, până când puterea ta va fi la nimic. . Drept urmare, un scandal grandios sau, mai rău, ofilirea liniștită a ta din cauza fricii de o conversație sinceră și de rezolvarea problemei cu acel cineva. Motivul ignorarii problemelor grave poate fi o frica banala: teama de esec, teama de a pierde timp si bani pentru rezolvarea problemei.

Cum ați ajuns la această concluzie? Adesea oamenii se ignoră în mod deliberat unii pe alții pentru a se pedepsi cu neatenția lor. Pentru un tip care este vinovat, va exista o atitudine dureros de indiferentă față de încercările sale de reconciliere din partea fetei. Un șef poate aplica aceeași tactică unui subordonat care a făcut o greșeală la locul de muncă, ignorând încercările lui de a se reabilita. Astfel, o persoană care este ignorată poate ajunge să se simtă goală sau supărată dacă nu este evitată la timp. Gândește-te bine înainte de a-ți pedepsi aproapele în acest fel: nu va înrăutăți lucrurile, inclusiv pe tine. Ignoranța este una dintre cele mai vechi forme de abuz emoțional și rareori depășește răul. Orice situație dificilă trebuie rezolvată: prin conversație sau prin implicarea altor persoane - prin orice mijloace, dar nu inactiv. O analiză adecvată a situației va clarifica dacă merită să folosiți ignorarea, unul dintre cele mai vechi tipuri de abuz emoțional, sau folosirea unor metode mai subtile care nu provoacă daune psiho-emoționale unei persoane. Să ne uităm la câteva situații care vă pot ajuta să înțelegeți unde este aplicabilă ignorarea.

Omul este incredibil de prost. Da, nu te-ai retras, ai decis să acționezi, să dai argumente rezonabile, explicații, dar adversarul tău pur și simplu nu le înțelege. Te lupți cu problema timp de o zi, o săptămână, o lună, citând toate faptele vechi și noi, dar nu există niciun rezultat. Merită să petreci și mai mult timp și efort sau este mai bine să te elimini?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu