duminică, 8 martie 2020

Adevărata prietenie

În prezent, tehnologia modernă ne permite să ne facem sute, ba chiar mii de „prieteni” pe reţelele de socializare prin simpla adăugare a numelor lor în lista noastră de contacte, iar în cazul în care vrem să punem capăt unei „prietenii”, nu trebuie decât să ştergem numele persoanei din listă. Probabil, asemenea majorităţii oamenilor, şi voi sunteţi de acord că e important să avem prieteni buni, dar şi că a fi un prieten înseamnă mai mult decât a face clic pe nişte linkuri de pe calculatorul personal sau de pe smartphone. Ce anume căutaţi la un prieten? Cum puteţi fi voi înşivă un prieten bun? De ce anume e nevoie pentru a vă bucura de relaţii de prietenie trainice?

Adevărata prietenie pretinde devotament. Cu alte cuvinte, un prieten bun simte că are o responsabilitate faţă de tine şi se interesează sincer de tine. Evident, devotamentul trebuie să fie reciproc, iar pentru aceasta e nevoie de eforturi şi sacrificii din partea amândurora. Răsplăţile însă vor depăşi cu mult orice efort! Întrebaţi-vă: Sunt dispus să mă pun la dispoziţia prietenului meu, să-i ofer din timpul şi din resursele mele? Nu uitaţi, pentru a avea un prieten bun, trebuie mai întâi voi înşivă să fiţi un prieten bun.

Adevărata prietenie nu poate înflori fără o comunicare regulată. Aşadar, vorbiţi despre interesele voastre comune. Ascultaţi ce are de spus celălalt şi respectaţi-i părerea. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l ori de câte ori este posibil. Uneori, ar putea fi necesar să-l sfătuiţi sau chiar să-l corectaţi pe prietenul vostru, ceea ce nu este întotdeauna uşor. Totuşi, un prieten loial va avea curajul să atragă atenţia asupra unei greşeli grave şi să ofere cu tact îndrumare.

Cu cât ne apropiem mai mult de un prieten, cu atât îi vom vedea mai mult defectele. Prietenii noştri nu sunt perfecţi, aşa cum nici noi nu suntem. Prin urmare, nu ar trebui niciodată să ne aşteptăm la perfecţiune sau chiar să pretindem perfecţiune de la persoanele cu care ne împrietenim. Ar fi mai bine să le preţuim virtuţile şi să facem concesii vizavi de greşelile lor.

„Toţi ne poticnim de multe ori. Dacă cineva nu se poticneşte în cuvânt, este un om perfect, capabil şi să-şi ţină în frâu tot corpul.” (Iacov 3:2) Recunoaşterea acestui adevăr simplu ne poate ajuta să le arătăm mai multă înţelegere prietenilor noştri şi, prin urmare, să le trecem cu vederea greşelile sau slăbiciunile minore care ne-ar putea irita. Biblia spune: „Continuaţi să vă suportaţi unii pe alţii şi, dacă cineva are vreun motiv să se plângă împotriva altuia, să vă iertaţi cu mărinimie unii pe alţii. . . . Dar, pe lângă toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu iubirea, pentru că este o legătură perfectă a unităţii!”

Este adevărat, trebuie să fim selectivi când ne alegem prietenii. Dar aceasta nu înseamnă să ne limităm alegerile la persoane de o anumită vârstă sau educaţie. Dacă arătăm interes faţă de persoane de toate vârstele, din toate mediile culturale şi de orice naţionalitate, ne putem îmbogăţi cu adevărat viaţa.

Eu una lărgindu-mi cercul de prieteni, am avut posibilitatea să mă maturizez. Am învăţat să mă înţeleg bine cu oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale, iar asta m-a ajutat să fiu mai sociabilă şi mai adaptabilă de cele mai multe ori :) Mie îmi place întotdeauna să spun că prieteniile adevărate nu mor niciodată!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu