Nu putine sunt momentele in viata fiecaruia dintre noi in care ne intrebam in cine avem incredere sau cui reusim intotdeauna sa impartasim trairile, nehotararile? Destinul e mai mereu presarat de incredere: in tine, in persoana iubita, in parintii care nu te-au dezamagit niciodata. Dar ce facem cand increderea in propria persoana este net inferioara increderii in ceilalti?
Increderea in ceilalti provine din faptul ca, de cele mai multe ori, incercam sa ne identificam cu ceilalti, lasand la o parte calitatile native pe care le exteriorizam doar in cazuri extreme. Modestia, generozitatea, sinceritatea, toate aceste calitati “palesc” in fata ipostazei de a-ti impartasi trairile celui de langa tine. Invocam mereu increderea ca fiind “caramida” unei relatii de prietenie sau chiar de iubire. Dar de ce nu stim sa avem incredere in noi insine? Nimeni nu-ti poate raspunde mai bine la intrebari decat tu insati. In fata unei situatii mai putin fericite a vietii, trebuie sa ai incredere doar in persoana din oglinda; prietenul sau persoana iubita tind sa aprecieze mai mult o persoana cu incredere in sine decat una de incredere. Din pacate, noile tehnologii media, messenger, chat, mail tind sa ingradeasca aceasta putere nativa de a avea incredere in propria persoana: ne trezim avand incredere intr-o tastatura si asteptand raspuns de la un ecran a carui putere psihologica capata dimensiuni maxime.
Nu putem trai fara prieteni; putini sau multi, viata nu e la fel fara un telefon din cand in cand de la prietenul cel mai bun. Haideti sa nu neglijam increderea in propria persoana cu nevoia de a avea prieteni. O relatie stransa de prietenie vine ca urmare imediata a personalitatii tale: sinceritate, incredere, generozitate si multe altele. Doar daca ajungem sa ne cunoastem pe noi insine, ne putem alege prietenii, astfel incat sa avem cui cere o parere atunci cand avem nevoie. Daca nu stim sa ne apreciem la adevarata valoare, prietenii vor veni si vor pleca… un prieten de nadejde e cel care te face sa-ti vezi calitatile, nu cel care iti insufla calitatile lui.
Pierderea increderii in propria persoana vine de cele mai multe ori ca urmare a unei intamplari nefericite: replici tampite, esec in dragoste, eveniment nefericit, monotonia sau supraaglomerarea profesionala. Un prim pas pentru a-ti recapata increderea in tine este acela de a lua propriile decizii. Chiar daca gresesti intr-o prima etapa, increderea in a lua deciziile corecte se instaleaza inconstient. Si cum “dupa ploaie, vine soare”, fii sigura ca una din deciziile tale viitoare va fi cea corecta!
De multe ori, ne dezamagim apropiatii, familia sau chiar persoana iubita. Daca am incerca mai mult sa ne canalizam increderea spre propria persoana, am observa ca sentimentul de dezamagire ar disparea complet din viata noastra. Pentru ca traim intr-o lume prea agitata, uitam de multe ori sa ne punem pe primul loc. Dintr-o perspectiva mai putin optimista, trebuie sa fim si egoisti: trebuie sa ne acordam mai multa atentie si incredere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu