duminică, 14 iulie 2024

Angajat fictiv

In ultima vreme am auzit mai mute persoane care se confrunta cu situatii mai complicate pe piata muncii datorita iresponsabilitatii (atat a angajatorului cat si a angajatului).

Sa clarificam cateva lucruri apoi va povestesc despre un caz particular.

Piața muncii este spațiul economic în care se întâlnesc, se confruntă și negociază în mod liber cererea de forța de muncă, reprezentată de angajatori și oferta, reprezentată de posesorii de forță de muncă. Așadar, clientul de pe piața muncii este angajatorul care dispune de locuri de muncă, furnizorul este căutătorul de loc de muncă - salariatul, obiectul tranzacțional este forța de muncă, iar prețul este salariul complet, cunoscut și sub denumirea de fondul individual de salariu.

Atunci cand esti in cautarea unui loc de munca, sunt convinsa ca fiecare studiaza angajatorul si analizeaza punctele slabe si cele forte ale acestuia.

Cu ceva vreme in urma un foarte bun peieten imi spunea cat este de incantat de faptul ca are un al doilea job care ii ofera o alta perspectiva asupra carierei, incepe sa isi faca planuri de viitor fiind foarte increzator in noul angajator, etc.

Cum a decurs de fapt totul?

Bati palma cu angajatorul, stabilesti salariul, semnezi contractul si de apuci de munca. Dupa 3  luni constati ca nu primesti banii, contractul nu a fost declarat la ITM. Incerci sa stai de vorba cu angajatorul, nu te baga in seama, nu te mai duci la serviciu, faci reclamatie la ITM si ce se intampla? Din pacate aproape NIMIC. Te adresezi instantei, mai pierzi niste timp si bani, cu siguranta si nervi, mai apoi te alegi cu ce? In cazul lui a fost vorba despre https://gadom.ro/pages/povestea-noastra , pe facebook suna frumos: "Gadom Society este firma de care ai nevoie atunci când vrei să îți transformi visul în realitate" GADOM, un astfel de angajator care nu ofera nimic bun societatii, chiar daca online suna bine si este in permanenta cautare de angajati. 

Ai realizat ca muncesti la negru? Adreseaza-te autoritatilor si fa o plangere.

Toți cei care se află în situația de a lucra la negru pot oricând să formuleze o plângere către ITM în care să își dea datele personale și să explice situația. Procedura este mult mai simplificată acum, pentru că totul poate fi făcut online. Tot ce trebuie să facă cineva care dorește să-și reclame angajatorul sau să expună situația altei persoane cunoscute, este să acceseze site-urile ITM-urilor și să se folosească de datele de contact de acolo (e-mail, telefon, fax) sau să completeze formularul pus la dispoziție de IM.

Important! Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2002, autoritățile sunt obligate să păstreze anonimatul celui care face sesizarea și să răspundă în termen de 30 de zile solicitării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu