duminică, 18 septembrie 2022

Realitatea zilelor noastre presărată cu depresie

Mă gândesc că sunteți de acord cu mine când spun că trecem cu toții, zilnic pe lângă zeci sau sute de oameni, despre care nu putem știi prea multe lucruri. Fiecare tinde să își afișeze în fata celorlalți partea frumoasă și favorabilă a vieții sale, pentru a părea fericiți și mulțumiți de viața pe care o duc, de job, de relațiile în care se află, de familie. Aceste realizări sunt foarte bune si merită să te mândrești cu ele, dar ce se întâmplă când ele nu sunt cu adevărat așa?

În țara noastră, depresia, ca boală nu este luată atât de în serios precum ar trebui. Oamenii preferă să îşi ascundă anumite probleme care pot duce la depresie decât să consulte un psihiatru sau psiholog pentru a prevenii consecințele mai grave la care se poate ajunge.

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcționalității omului, scăderea productivității şi a capacității de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinței de a trăi. La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni; numai în Europa se estimează că nu mai puțin de 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate ale omului contemporan. Prevalența depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbați, prezentând o creștere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbați.

Depresia poate să apară oricând, dar de cele mai multe ori se face simțita pentru prima dată între sfârșitul adolescenței şi vârsta de 25 de ani. Este de asemenea frecventă în rândul adulților mai în vârstă. Din fericire, depresia este o afecțiune care poate fi tratată.

Depresia poate afecta pe oricine – chiar și persoane care par să trăiască în circumstanțe de viață aproape ideale. Cu toate acestea, există anumiți factori importanți în debutul depresiei.

Nivelul anormal de serotonină și nor epinefrină, două elemente chimice din creier, poate contribui la simptomele depresiei, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea şi oboseala. Acestea nu sunt singurele rețele neuronale implicate. Cercetătorii se află într-o continuă descoperire de noi informații în acest domeniu.

Persoanele cu o stimă de sine mai scăzută, care sunt ușor copleșite de stres sau care au o atitudine generală pesimistă, par să fie mai vulnerabile în fata depresiei.

Expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie să fie și mai vulnerabile la această afecțiune.

De asemenea, o altă afecțiune medicală (ex.: o tumoare pe creier sau deficiență de vitamine) poate determina apariția depresiei; prin urmare este important să aibă loc inițial o evaluare atentă de către un psihiatru sau un alt specialist medical pentru a elimina posibilele cauze medicale generale.

Principalele simptome ale depresiei sunt pierderea interesului sau a plăcerii în efectuarea activităților cotidiene, sentimentele de disperare sau tristețe asociate cu oboseală, scăderea energiei, dezinteres, descurajare și fixarea asupra acelorași idei. În general persoana care suferă de depresie refuză un ajutor specializat, așteptând ca ceilalți să se schimbe.

Poate că nu ne confruntăm cu toții cu aceste probleme, dar cu siguranță ni s-a întâmplat să avem perioade mai nefavorabile. Putem lua în calcul aceste informații pentru a preveni problemele care pot apărea pe parcursul evoluției noastre sau a persoanelor din jurul nostru. Putem oricând apela la specialiști, poziția struțului nu ne ajuta niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu