Simţim că viaţa trece pe lângă noi, iar sentimentul e cât se poate de normal: irosim ore în şir cu ocupaţii lipsite de importanţă. Am tot căutat să văd ce părere au cei care fac tot felul de studii şi am găsit ceva interesant, ceva ce fiecare dintre noi ştie defapt. Jurnaliştii de la „The Daily Mail“ au strâns la un loc o serie de statistici fascinante care arată cât timp se pierde într-o viaţă de om.
E aproape sigur că somnul ne ocupă 26 de ani din viaţă, dar pierdem alţi şapte ani încercând să adormim. Conform statisticilor invocate de cotidianul britanic, petrecem aproximativ cinci luni din viaţă plângându-ne de diverse lucruri, şi doar 115 zile, în total, râzând. Că şi oamenii s-au schimbat odată cu timpurile o indică faptul că în anii ’50 obişnuiam să chicotim de trei ori mai mult decât în prezent. Dar odată cu schimbările climaterice, cu tot mai multe ore lucrate peste program şi cu viaţa personală mereu ameninţată de criză, avem din ce în ce mai puţine motive de râs.
Simţi că aştepţi mereu câte ceva sau pe cineva care nu mai vine? Ei bine, chiar aşa şi este: fiecare dintre noi petrece aproape un an din viaţă aşteptând. Mai exact, sunt şase luni de stat la coadă, 27 de zile de aşteptare în gări sau în staţii de autobuz şi 20 de săptămâni enervante, aşteptând la telefon ca la celălalt capăt al firului să răspundă un operator de call center.
Televizorul şi netul ne irosesc timpul Atunci când vine vorba de destindere, preferăm să pierdem vremea zăcând în faţa televizorului, decât să petrecem cât mai multe momente cu cei dragi. Nu mai puţin de 11 ani din viaţă îi irosim în acest fel. Irosirea timpului se accentuează odată cu progresul tehnologic: cinci ani îi pierdem stând pe internet, asta dacă suntem logaţi doar 11 ore şi 20 de minute într-o lună.
Romantism cu porţia Gesturile romantice ne ocupă prea puţin timp Bărbaţii pierd cam un an din viaţă uitându-se după femei - analizează din priviri câte zece femei, în medie, pe zi -, în timp ce femeile se uită insistent la reprezentanţii sexului opus cam jumătate din acest timp: şase luni într-o viaţă. Când vine vorba de romantism, petrecem puţin mai mult de o lună strângându-ne partenerul în braţe, privind apusurile de soare sau luând cine romantice în doi. Cât priveşte „sporturile nocturne“, femeile se descurcă mai rău decât partenerii lor bărbaţi. Ei experimentează în medie nouă ore şi jumătate de extaz, în timp ce ele abia ajung la o oră şi 24 de minute în toată viaţa. Timpul femeilor, tocat sistematic O femeie obişnuită petrece 136 de zile cu alegerea şi îmbrăcarea hainelor, cu machiajul, cu depilarea şi cu duşurile. Pe de altă parte, bărbaţii fără pretenţii petrec doar 46 de zile pentru a se aranja. Au însă nevoie de mai bine de 3.000 de ore pentru a se bărbieri. Condiţia de femeie măritată se măsoară tot în ore: o familistă iroseşte cinci ani şi jumătate ştergând praful, dând cu aspiratorul şi făcând alte treburi casnice.
Şi acum mă apucă durerea de cap, durere care de fapt o am deja şi vreau să-mi treacă. Pierdem o grămadă de timp fără să ne dăm seama că îl pierdem chiar de la noi. Sau ne dăm seama dar nu facem nimic ca să schimbăm asta. Avem o singură viaţă şi un singur timp al nostru pe care nu facem altceva decât să-l irosim. Mă întreb dacă îl merităm şi dacă suntem recunoscători că îl avem.